Jak se fotí jídlo na stránky kulinárních časopisů?

Každý z nás už určitě někdy pohledem zavadil o nadýchané koblihy, šťavnatý biftek nebo nádherně lesklou omáčku na titulu nějakého kulinárního časopisu. Tvůrci samozřejmě záměrně dávají na přebal takový záběr, který vás přiměje si magazín koupit a zkusit si to samé jídlo doma připravit. Ale když byste si takovou pochoutku doma vyfotili, asi nebude vypadat stejně barevně, chutně a lákavě. Jak to fotografové dělají?

Možná vás překvapí fakt, že fotografie mohou vzniknout klidně u vás doma, ale je k tomu potřeba hned několika lidí. Na začátku musí šéfredaktor, častěji to bývají ženy, rozhodnout, co bude obsahem nového čísla časopisu.

Dbá se na sezónnost a inovativní nápady. Některá čísla měsíčníků už bývají tématicky daná. Na jaře se musí v receptech objevit velikonoční téma, na konci roku zas vánoční nebo silvestrovské. V červnu se píše a vaří z jahod, třešní a ovoce, na podzim kralují omáčky a zvěřina, apod. Každé číslo ale vzniká i dva tři měsíce dopředu. V lednu se už fotí březnové a zmíněné velikonoční recepty.

Přípravy před focením

Když se vybere téma a recepty, musí nejčastěji editorka a hlavní food stylista udržet jednotnou tvář daného čísla a rozhodnout, jak se jídlo nafotí a jak bude vypadat na stránce s titulkem, receptem a dalším textem. Aby vám potom návod na přípravu třeba nezastínil nádhernou pečínku na fotce.

Cukrování větrníků před focením food stylistkou Petrou Frýdlovou

Pak se vybere termín focení a začne se s přípravami. Nejdřív se musí jídlo navařit a napéct, ještě před tím nakoupit suroviny a vybrat nádobí a dekorace, se kterými se objeví na fotografiích. O to se starají speciálně vyškolení kuchaři a food stylisté. Většinou se jídlo připravuje den dopředu, aby se druhý den nečekalo, až se dodělá. Trendem poslední doby je příprava z nejlepších surovin a nic nekamuflovat.

Precizní focení

V den focení se jídlo pečlivě naservíruje na talíř, mísy nebo podnosy. Food stylisté pak naaranžují takový skvost například na ledabyle prostřený stůl na zahradě, na skříňku se starými dečkami, na okno, jakoby si hospodyně jen odskočila a nechala buchty vychladnout.

Fotograf si pevně uchytí fotoaparát, pomocník mu pomůže s přisvětlením, vytvoří bílé pozadí a pak se „šteluje“ záběr. Fotí se digitálním fotoaparátem a výsledný záběr se rovnou kontroluje na počítači.

Fotka do časopisu

O kráse fotky rozhoduje světlo, příprava prostředí, práce stylisty, kompozice a spolupráce se všemi členy týmu. Někdy se fotí v ateliéru, kde se nasimuluje i denní světlo, jindy na denním světle.

Potřeba je nafotit i desítky záběrů, z nich se vybere zhruba pět nejlepších, ze kterých vzejde vítězná fotka. Ta, kterou najdete u tohoto článku, je pořízena při natáčení reportáže. Jak moc bude podobná té z časopisu, si ověřte v březnovém čísle časopisu Gurmet.