Jak se modlit, Davle v česko-židovských dějinách a dánští Židé v Terezíně

1. prosinec 2019

Jak se správně modlit? Proč patří Davle do česko-židovských dějin? A jaké byly osudy téměř pěti set dánských Židů, kteří byli za holocaustu vězněni v ghettu Terezín?

Elie Munk: Svět modliteb

Úsloví to tom, že to někde je jako v židovské škole, souvisí s tím, že modlitby v synagoze jsou složité a není jednoduché pochopit jejich smysl a strukturu. Teď to bude o mnoho jednodušší. V Praze vyšla slavná kniha Svět modliteb francouzského rabína Elieho Munka, komentář k siduru, židovské modlitební knize pro všední i sváteční dny. České vydání je o to zajímavější, že obsahuje překlad modliteb od rabína Karola Efraima Sidona. S ním i s druhým překladatelem knihy Leo Pavlátem hovořila Terezie Jirásková. 

Skála u Štěchovic

Městečko Davle stále objevuje pozapomenuté kapitoly své historie. Nedávno tam odhalili pamětní desku na místě bývalé synagogy, která připomíná zdejší židovskou komunitu, vyhlazenou během německé okupace. Při pátrání se objevil i jedinečný příběh zdejšího židovského starosty Sigmuda Karpelese, který na sklonku 19. století stanul v čele převážně katolické obce. Připomene nám ho Daniela Brůhová. 

V českém povědomí není příliš známým faktem, že v ghettu Terezín byli v letech 1943 až 45 vězněni také Židé z Dánska. Jejich osud však dopadl lépe, než tomu bylo v případě českých Židů. Prostřednictvím Dánského červeného kříže dostávali potravinové balíčky a díky stálému tlaku dánských úřadů byli nakonec osvobozeni. Z Terezína je 15. dubna 1945 odvezly bílé autobusy do neutrálního Švédska. Téma pro Janu Šustovou.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio