Jak se škube slepice aneb prožila jsem mord ve Skrbeni

Jakožto městského člověka mě natočení reportáže o škubání slepice upřímně vyděsilo. Budu muset hodit slepici po dvoře a nedej bože ji taky usmrtit? Od běhání po dvoře mě zachránila zlomená noha, ale slepičí popravě jsem neušla.

Usmrcení slepice obstaraly naštěstí tři šikovné seniorky ze Skrbeně u Olomouce - Marta Studená, Libuše Vyhlídalová a Marie Brokešová. Koníčkem seniorek je vaření, sbírání receptů po našich babičkách a také všeho, co s kuchyní souvisí. Všechno jim šlo lehce od ruky a než jsme se stačila vzpamatovat, bylo po všem, stěží na mě zbylo pár pírek, abych si přece jen vyzkoušela, jak lehce jdou vytrhnout.

Jak oškubat slepici

„Slepici musíte chytit za nohy a zvednout vzhůru, ostrým nožem podříznout za hlavou a nechat důkladně vykrvit,“ vysvětluje paní Libuše Vyhlídalová, „potom rychle spařit hodně vřelou vodou, ale jen asi na dvě minuty, aby se s peřím netrhala i kůže. Peří pak jde lehce škubat.“

Potom slepici důkladně omyjeme a vykucháme vnitřnosti. Slepici můžeme rozstřihnout přes prsní kost, rozevřít a vybrat všechny vnitřnosti. Při kuchání dejte pozor, abyste odstranili žlučový váček, který je nutné vyndat celý, kdyby se protrhnul, těžko byste si připravili ze slepice chutné jídlo. Čisté vnitřnosti pak použijete do vývaru.

Čtěte také

A když je slepice důkladně očištěná, vykrvená a vykuchaná, je potřeba ji nechat před dalším zpracováním minimálně dvě hodiny odležet. Poté ji nejlépe 24 hodin nechte v chladničce, aby maso bylo chutné a křehké. Následně ji už můžete naporcovat a použít podle potřeby.

Co máte rádi ze slepice

Zatímco od usmrcení slepice po oškubání uběhne sotva pět minut a ani vykuchání a důkladné omytí netrvá příliš dlouho, pokud jde o přípravu pokrmů, musíte mít větší trpělivost. Protože se zabíjí starší slepice, které už nenesou vejce, je třeba je vařit déle, aspoň dvě hodiny. Nejlepší je využít tlakového hrnce. A pozor, slepici dáváme vždy do studené vody, aby bylo maso křehké a chutné.

Slepici důkladně omyjeme a vykucháme vnitřnosti

Slepičí polévka

Pokud vaříme polévku, nesmí chybět dostatek kořenové zeleniny, bobkový list, libeček na vůni a chuť, celý pepř, nové koření, sůl. Do hotové polévky pak nakrájíme uvařené, měkké maso, přidáme pažitku, petrželku nebo jinou zelenou nať. Uvařené slepičí maso můžete použít do polévky, do omáčky, případně do rizota či k těstovinám. Fantazii se meze nekladou.

autor: av