Jak se vyvíjela graffiti a streetartová scéna od 90. let v Olomouci? To zjistíte v galerii Studio G21

25. srpen 2022 16:15

Originální archiv umělců, výtisky z dobových novin a časopisů nebo také boty, kočky a balonky, které jste v minulosti mohli vídat v olomouckých ulicích. To vše uvidíte na výstavě „Město jako chrám, graffiti jako písmo svaté“, kterou můžete do konce týdne navštívit v galerii Studio G21 na Dolním náměstí v Olomouci. 

Výstava Město jako chrám, graffiti jako písmo svaté v galerii Studio G21 na Dolním náměstí v Olomouci

„Výstava mapuje street art a graffiti v Olomouci v období od druhé poloviny 90. let až takřka po současnost. Já jsem se zaměřovala hlavně na streetartovou scénu, která tu byla, nechci říct ilegalita, ale byla to spíš guerilla,“ uvádí kurátorka výstavy Romana Junkerová.

„Skupina se podle mě snažila k městu přistupovat citlivě. Ani nesprejovala a používala většinou plakáty. První grafity, které máme doložené z archivu, pochází z roku 1994. Máme tu dokonce první povolení na legální plochu grafity od magistrátu města Olomouc,“ popisuje Junkerová, co všechno mohou návštěvníci výstavy vidět.

Výstava Město jako chrám, graffiti jako písmo svaté v galerii Studio G21 na Dolním náměstí v Olomouci

Výstava se jmenuje „Město jako chrám, graffiti jako písmo svaté“. Proč takové přirovnání? „Napadlo mě to, když jsem se učila na přijímačky a říkala jsem si, že je to možná trošku kontroverzní, možná přehnané, ale je to výstižné, protože pro writera (člověk tvořící graffiti, pozn. red.) nebo pro umělce je to město opravdu vším. A buď se k němu přistupuje s nějakým respektem a úctou, nebo ne. A potom dochází třeba k tomu vandalismu nebo plenění, jako tomu bylo třeba ve středověku, kdy se často plenily chrámy. A graffiti opravdu písmo svaté pro writera je. Je to úzká komunita lidí, která se tomu se věnuje naplno, často až fanaticky,“ vysvětluje nápad ohledně názvu.

Výstava, kterou můžete vidět do 27. srpna, je otevřena každý všední den od 10 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin.

autoři: Petra Ševců , dja
Spustit audio