Jak si brát jídlo ze společné mísy. Radí Eva Filipová

Někdy jsou pokrmy servírovány na stůl v mísách na podnosu. Na stůl nepatří nádoby, ve kterých se pokrm připravoval, a neodpovídají vzhledu stolu. Kromě gratinovaných pokrmů.

Mísy stavíme doprostřed stolu tak, aby byly na dosah všem strávníkům. Pokud si je hosté podávají, pak směrem zleva doprava sousedovi - aby mohl nabírat z levé strany. Obcházíme-li s mísou kolem stolu, podáváme ji také z levé strany a nejblíže k talíři do stejné roviny.

Když dostaneme jídlo na míse, obsluhujeme se sami. Z mísy jídlo přendáme na talíř a to tak, že v míse by měl být vždy překládací příbor nebo lžíce a my si sami přendáme jídlo na talíř.

Nikdy však nepoužijeme svůj vlastní příbor, který už jsme třeba předtím použili.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová