Jak si správně poskládat jídelníček

1. duben 2015

Soutěžící se, stejně jako většina z nás, potýkají s drobnými komplikacemi při stravování. Jde především o práci na směny nebo naše práce nám nedovoluje jíst v pravidelných intervalech.

Výživová poradkyně Kateřina Gálová však zdůrazňuje: „Je důležité si uvědomit, co chceme a co jsem ochotni pro to udělat. Děláme to pro sebe. Do toho dáme, to si z toho vezmeme. Je taky dobré někomu se se svými snahami svěřit, protože to pro nás následně znamená určitý bič.“

Pokud jsme časově hodně vytíženi, je dobré mít doma potraviny, které je možné si rychle připravit. Jde například o jáhly, ovesné vločky, kuskus, dýňový nebo lnění olej či olej balsamico do zeleninových salátů. Olej bychom měli kupovat v plechovce nebo v tmavé láhvi a skladovat v chladu nebo dokonce i v lednici. Nenasycené mastné kyseliny při teple a na světle degradují a mění se na nebezpečné tuky.

Čtěte také

Při přípravě jídla používáme raději míň oleje, který je však kvalitní. Naše strava by měla obsahovat denně až 30% dobrých tuků. K domácím zásobám patří i různé druhy semínek, která můžeme jíst samostatně nebo přidávat do bílého jogurtu. Lněné semínko má bohatý obsah zdravého tuku Omega 3. Abychom se právě k tomu zdravému tuku dostali, je doporučeno si lněné semínko mírně rozdrtit v hmoždíři. Dále je to konopné semínko nebo chia semínko, ze kterého si můžeme uvařit dobrý puding. Domácí spíž doplníme i o ovesné a obilní kaše, které si můžeme připravit i se zeleninou.

Pokud nechceme se příliš zabývat odvažováním potravin při obědě nebo večeři, tak Kateřina Gálová doporučila malou pomůcku: „Talíř si rozdělíme na poloviny. Na jednu polovinu si dáme ovoce nebo zeleninu, druhou polovinu ještě rozdělím, takže na jedné čtvrtině talíře budeme mít přílohu a jedné čtvrtině talíře bílkoviny – libové hovězí maso, kuřecní a krůtí maso, mořské ryby apod.

Soutěžící si bedlivě zapisují pokyny výživové poradkyně Kateřiny Gálové

Na předcházejícím setkání se soutěžící dohodli s výživovou poradkyní na pěti pravidlech, která budou dodržovat. Dodržování těchto pravidel souvisí se změnou životního stylu. Nyní si je zopakujeme a doplníme o další čtyři nová pravidla:

1) jíst každé tři až čtyři hodiny
2) ke každému jídlu si vzít kousek zeleniny nebo ovoce
3) dodržovat pitný režim
4) každý den snídat a snídani sníst nejpozději do hodiny po probuzení
5) po následující tři měsíce se úplně vyhnout tvrdému alkoholu
6) maximálně dvě kávy denně
7) ve večerních hodinách po 19.00 hodině nebudeme jíst ovoce, raději jen zeleninu
8) minimálně 1x týdně do jídelníčku zařadíme rybu
9) minimálně 2x, raději 3x, týdně do jídelníčku zařadíme luštěniny

„Každý z nás by ve svém jídelníčku měl začít používat bylinky, které příjemně ochutí pokrmy,“ dodala Kateřina Gálová.

Skupina našich soutěžících se ještě dohodla, že na každé příští setkání každý z nich přinese jeden recept na pokrm, který zařadili nově do svého jídelníčku. Recepty si budou mezi sebou vyměňovat a tyto recepty budeme postupně zveřejňovat i na webu Českého rozhlasu Olomouc. Setkání bylo zakončeno hodinou alpinningu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka