Jak správně vařit marmeládu, aby nebyla ani moc tuhá ani moc řídká, radí cukrář Josef Maršálek

Marmelády a džemy připravujeme tak, že si nachystáme ovoce nebo ovocné protlaky. Vložíme je do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

Potom přidáme pektin, který jsme dobře rozmíchali ve lžičce nebo dvou cukru a vaříme asi 1 minutu. Zbylý cukr přidáváme až po této době. Vaříme, dokud hmota nezíská teplotu 104 °C. K tomu potřebujeme dobrý teploměr.

Džemy a marmelády uvařené na 104 °C vám zaručeně ztuhnou. Většinou platí, že na jedno kilo ovoce potřebujeme asi 12 až 15 g pektinu. Pokud jsou to citrusy, jablka, potřebujete pektinu méně a někdy třeba žádný.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.