Jak vybrat správné víno na silvestrovskou oslavu

30. prosinec 2002
Dobrá rada

Už zítra oslavíme Silvestra a k němu patří také přípitek šumivým vínem podle vaší chuti nebo stavu peněženky. Pokud jste si ještě to svoje nevybrali, udělali jste správně, protože dobrou radou vám přispěje olomoucký ředitel České zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Smička.

Bez bouchnutí šampaňského bychom si asi nedovedli představit novoroční přípitek a tak si nejdříve nechme vysvětlit rozdíl mezi šumivým a perlivým mokem.

Smička: Šumivé víno lze značit jako víno, které vzniká prvotním či druhotným kvašením vín. Vyšší jakost šumivého vína je jakostní šumivé víno, které známe pod označením sekt. Jedná se o výsledek prvotního nebo druhotného kvašení tuzemských moštů nebo vinných druhů, které jsou u nás povoleny. Dalším vínem obsahujícím oxid uhličitý je perlivé víno, které je vyrobeno ze stolního či jakostního vína a syceno oxidem uhličitým. Při výrobě tohoto druhu neprobíhá vlastní kvašení, perlení je vytvořeno plynnou substancí.

V návalu starostí s přípravou a nákupem na silvestrovskou oslavu by se nám mohlo stát, že si pořádně nepřečteme etiketu a necháme se od prodejců nebo výrobců ošidit. Na co máme dát pozor?

Smička: Nízká cena, třeba 50 korun, je podezřelá, protože kvalitní nápoj má cenu vyšší. Vína jako taková nelze prodávat v jednom regálu s víny ovocnými nebo jinými. Vidíme-li na etiketě, že je výrobek vydáván za sekt a jedná se o víno perlivé, tak se jedná o klamání spotřebitele. Dalším zaměnitelným druhem může být alkoholický šumivý nápoj. Jedná se o produkt s vlastnostmi perlivých či šumivých vín, ale vyroben je z vinného koncentrátu. Znamená to, že není z vína a nemůže být tedy takto nazýván.

Zbývá snad jen popřát co nejlepší vstup do dalšího roku bez ranního bolehlavu s kvalitním šumivým vínem nebo sektem, protože i u toho nejkvalitnějšího vína platí "všeho s mírou".

autor: bam
Spustit audio

Více z pořadu