Jak vybrat sušičku prádla? Jsou kvalitní sety sušičky s pračkou? Recenze a výsledky dTestu

17. září 2021

Magazín dTest otestoval celkem 26 modelů různých značek: AEG, LG, Miele, Beko, Candy, Samsung... Úzkých i širokých. Jaké panují o sušičkách mýty? A jakou mají doopravdy spotřebu energie?

Rozhodnutí pořídit si sušičku prádla pravděpodobně nejvíce ovlivňuje životní styl a místo, kde žijete. Průvan na zahradě těžko něco nahradí. Ale pro lidi ve městech nebo ty, kteří nemají tolik času, není pořízení sušičky špatný nápad,“ myslí si redaktor dTestu Michal Mikoláš.

Podle čeho vybírat? Je lepší pořídit si jeden spotřebič, který umí prát i sušit, nebo se vyplatí vlastnit sušičku i pračku zvlášť? 

„Spíš bych si pořídil zvlášť pračku a sušičku. Ušetřit místo a peníze může být lákavé. Ale naše starší testy ukázaly, že pračko-sušičky sice umějí od obojího něco, ale nejsou specializované,“ radí redaktor.

Boj s prádlem

Do laboratoře dTest poslal celkem 26 modelů sušiček. Hlavním testovaným parametrem bylo samozřejmě sušení. Sledovali jsme hlavně přesnost sušení a jeho rovnoměrnost,“ vysvětluje Mikoláš v pořadu Dva na Dvojce.

Ukázalo se, že zhruba třetina sušiček neměla s rovnoměrností sušení problémy. Problém ale sušičkám dělala bavlna a zbytková vlhkost.“ Dlouholetým neduhem sušiček bývá také zmačkané prádlo.

„Je pravda, že v tomto bodě byly mezi sušičkami výrazné rozdíly. Některé sušičky prádlo skvěle vysušily, ale bylo tak zmačkané, že nešlo rozžehlit. Jiné ho sice zmačkaly, ale se žehlením problém nebyl. Takže se nedá říct, jestli se problém zlepšuje, nebo zhoršuje.“

Výsledky dTestu:

  • Nejlepší známky si odnesly sušičky značky AEG, LG a Beko.
  • Nejrychleji sušila sušička Miele.
  • Sušička Candy měla problémy s rovnoměrností sušení.
  • Dva zástupci značky Samsung se potýkaly se zbytkovou vlhkostí u sušení bavlny.

Mýty o sušičkách

O sušičkách koluje řada děsivých zvěstí, jako třeba to, že je to energetický žrout nebo že sušení prádla zabere spoustu času. Kde je pravda?

Délka programu je vůbec nejhůře hodnocenou skupinou zkoušek ze všech. Nejrychleji vysušila prádlo sušička Miele. U bavlny měla hotovo zhruba za hodinu a tři čtvrtě. U těch nejhorších sušiček ale musíte počítat ještě s hodinou nebo s hodinou a čtvrt navíc.“

V porovnání se sušením na balkoně je sušička prádla samozřejmě energeticky náročná, přesto se tento parametr postupem let zlepšuje. „Výsledky testu nás v tomto ohledu mile potěšily. Rozdávali jsme spíše kladné známky,“ uzavírá Michal Mikoláš.

Spustit audio

Související