Jak vypadala Olomouc v srpnu 1968? Napoví dobové fotografie vystavené na Horním náměstí

14. srpen 2018

Víc než 20 let pečlivě schovával historik Miloslav Čermák snímky z prvních dní srpnové okupace v Olomouci. Poprvé je představil krátce po sametové revoluci. Teď si je obyvatelé a návštěvníci města můžou znovu prohlédnout na výroční výstavě na Horním náměstí u radnice.

„Měl jsem 25 roků a vzpomínám si, že tam u Bati byl tank, jak jsme řvali na toho vojáka a že byl hokej, 4:3 jsme je porazili,“ vzpomíná na chvíle před 50 lety Jan Kotrbáček. Po dnech naděje přišla normalizace s prověrkami: „Ptali se nás, jestli to schvalujeme a další takové koniny. Smutné to bylo.“

Panely na Horním náměstí vzbudily hned od prvních okamžiků zvědavost kolemjdoucích. To potěšilo náměstka primátora za ČSSD a současně historika Pavla Urbáška. „Jsem rád, že se kolem toho návštěvníci a obyvatelé Olomouce shromažďují,“ komentuje.

Podle něj byla atmosféra v Olomouci podobná jako v ostatních městech: „Byly to nenásilné demonstrace, četné nápisy na nejrůznějších místech, četné rezoluce.“

Unikátní rozhlasové vysílání

Jedno specifikum ale Olomouc podle Urbáška měla. „Poloilegální vysílání Dubček císař ABX, které činili redaktoři tehdejšího Československého rozhlasu společně s pracovníky spojů, kteří prostřednictvím dnes už neexistující sítě, takzvaného rádia po drátě, informovali olomoucké občany o tom, co se děje,“ popisuje Pavel Urbášek.

Autorem výstavy je historik Miloslav Čermák. Zhruba 200 fotek pořídil během sedmi osudových dní společně s dalšími kolegy. „Některé fotky se dělaly ilegálně, z auta hlavně, pokud jsme jezdili kolem těch sovětských transportérů. Sověti, když chodili na hlídky, chtěli po těch, kdo fotili, aby to zničili,“ vypráví.

S Miloslavem Čermákem stojím před fotkami na Horním náměstí. Nabízí se otázka, jak náměstí před padesáti lety vypadalo? „Bylo plné od prvního dne, od 10 hodin toho 21. srpna. Pak se tady každý den konaly nějaké mítinky, samozřejmě neorganizované. Prostě to náměstí žilo,“ říká historik.

Miloslav Čermák ihned po srpnových událostech snímky pečlivě uschoval. I po 50 letech je tajemný. „V různých místech, mimo jiné i v archivu,“ uvádí, kde snímky skladoval.

V dnešním Státním okresním archivu jsou vzácné fotografie z prvních sedmi dnů srpnové okupace schované stále.

autor: bam
Spustit audio