Jaká bude móda pro novou dekádu? Monika Drápalová věří, že méně bude více

19. březen 2019

S novou kolekcí, chystanou na Mercedes-Benz Prague Fashion Week, jde Monika Drápalová proti módním trendům. Zatímco většina designérů u nás i v zahraničí přidává na objemech, barvách i vzorech, Monika svou linii na podzim a zimu 2019/2020 pojmenovala „Less is More“.

„Rok 2020 vnímám jako výrazný předěl, vstup do nové dekády. Jako nový začátek, nepopsaný bílý papír. Proto jsem zvolila jen jednu barvu a jen dva materiály. Více prozrazovat nebudu, uvidíte to na fashion weeku,“ popisuje Monika Drápalová.

Monika Drápalová původně studovala divadlo, ale pak se rozhodla pro oděvní tvorbu na UMPRUM. Má bohaté zkušenosti z Česka i ze zahraničí. Pravidelně se prezentuje nejen na MBPFW, ale také na Designbloku. Opakovaně se objevuje v nominacích na Czech Grand Design (a za rok 2013 vyhrála titul Módní designér roku). Vedle tvorby autorských kolekcí se věnuje i navrhování pro konfekci nebo veřejnoprávní média. Vyzkoušela si tvorbu oděvů a styling pro moderátorky Událostí ČT a aktuálně spolupracuje s českou značkou Pietro Filipi. Vyučuje oděvní návrhářství na VOŠON a SPŠO v Praze.

Monika Drápalová, přehlídka Designblok 2019

Na rozhovor do Modeschau přišla Monika Drápalová přímo z fittingu, tedy ze zkoušení kolekce na modelkách a modelech, kteří ji tuto sobotu budou na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku předvádět. „Fitting je pro mě nejméně oblíbený a nejvíce stresující den. Designér v tu chvíli poprvé opravdu vidí, co vytvořil a jak to celé vypadá. Je to ještě úplně surové, bez poezie, kterou pak přehlídka má. Bez světel, účesů a make-upu. Většinou se při tom děsím a chci to celé předělat,“ směje se designérka.

V rozhovoru pro Modeschau také popsala, jaké pro ni bylo navrhování oblečení pro moderátorky České televize. „Byl to projekt na šest měsíců, kdy se obnovoval šatník moderátorek Událostí. Byla to velmi tvrdá práce. Spousta lidí nejspíš netuší, jak náročné povolání moderátorek je. Jsou velmi exponované a musí být naprosto dokonalé. Lidé řeší každý detail toho, jak vypadají, jak stojí, řeší každou nitku a záhyb na šatech a nevěřili byste, jaké e-maily jim diváci posílají,“ popisuje Monika Drápalová.

Jakými pravidly a limity se řídí dress code českých televizních zpráv a proč jsou siluety moderátorských šatů tak stažené a pevné? Jak se Monice Drápalové spolupracuje s českými konfekčními značkami a proč se rozhodla skončit s pedagogickým působením na VOŠON a SPŠO? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Playlist:

Popcaan – Dun Rich
Kelela – Frontline
Alis – Papercuts
DJH – 20 Dayz
Negative Gemini – Different Color Hair
Galtier & Recluse – Jade Pillar

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka