Jaká díla si poslechnete na Prix Bohemia Radio? Známe finalisty!

22. březen 2019

Třicet šest soutěžních příspěvků bude mezi sebou bojovat o ceny festivalu Prix Bohemia Radio. Všechny si budete moct poslechnout během čtyř festivalových dní od pondělí 1. dubna až do čtvrtka 4. dubna v Olomouci. Prozkoumejte finálové pořady jednotlivých kategorií a vydejte se za námi do poslechových sálů.

Devět dokumentů skrývá devět lidských příběhů

Devět českých dokumentů poslala odborná porota do finálového boje. Vypráví o obyčejných lidských starostech, klimatických změnách i společenských tabu. Dokument Pro tebe – jak žít s vírou, když tě církev nechce? zachycuje, jak se daří bořit předsudky o víře a homosexuálech, ale taky o tom, jak žijí a jakými zkouškami prochází jejich víra. V mongolské stepi uprostřed léta nás zavede do rozlehlé stepi mezi Ruskem a Čínou, kde pastevci bojují o své živobytí.

Mezi finalisty se umístil i první český podcastový krimi seriál Matematika zločinu, ve kterém se reportérka Magdalena Sodomková a dánská dokumentaristka Brit Jensen vydávají po stopách soudního znalce, který si říká matematik zločinu. S oběma autorkami se můžete na festivalu potkat i osobně, unikátní dokumentární sérií představí v úterý 2. dubna od 16 hodin.

Zjistěte více o soutěžních dílech

Finalisty jednotlivých kategorií naleznete mezi soutěžními díly na webových stránkách i ve festivalové aplikaci. Zjistíte tam nejenom podrobné informace o dílech, která se na Prix Bohemia Radio představí, ale také konkrétní časy poslechů a debat. V kategorii Drama a Dokument si můžete poslechnout i ukázky.

Patnáct reportáží přinese patnáct pohledů na současný svět

Čtyři české a jedenáct zahraničních reportáží poslala odborná porota do boje o tři vítězné příčky druhé festivalové kategorie. Ve dvou poslechových blocích načerpáte informace o potápějícím se americkém ostrově, módní přehlídce hendikepovaných modelek nebo uslyšíte příběhy Ukrajinců, kteří se navzdory ohrožení vlastního života rozhodli zachránit desítky Židů.

Pět otázek zodpoví pět rozhlasových dramat

Jak se cítí člověk, který je uvězněn ve svém těle, a co prožívají jeho blízcí? Kdo vyrábí sny? Je možné vystavět rozhlasové dílo na jeho sebedefinici? Myslíte si, že je dítě s dětskou mozkovou obrnou mrzák? Znamená mládí zlaté časy? Na všechny tyto otázky odpovědí finalisté v kategorii Drama.

Z přihlášených děl vybrala odborná porota pět českých dramat, které postoupily mezi finalisty. Do vnitřního světa balancujícího na hranici vědomí a nevědomí nás vtáhne drama Širší než nebe. O dívce, která stojí před rozhodnutím, zda zůstat v dokonalé krajině snů nebo se vrátit zpátky ke své rodině, si poslechneme v pohádce Johana a továrna na sny. Jak máme poslech rozhlasu zautomatizovaný, ověří textově-zvuková kompozice Hra na uši. Vyprávění čtrnáctiletého Williama s dětskou mozkovou obrnou s názvem Krásný mladý obludy je z velké části vnitřním monologem chlapce, který sice nemůže mluvit, ale má toho spoustu co říct. A od dvou sedmnáctiletých dívkách, které zrovna teď prožívají svá nejlepší léta, vypráví drama Zlatý časy.

Odborná porota vybírá nejlepší příspěvky na festivalu Prix Bohemia Radio

Sedm multimediálních projektů nabídne sedm inovativních přístupů k audiu

Jak dostat audio k posluchačům interaktivní a vizuálně zajímavou cestou? V nové festivalové kategorii se představí sedm českých i zahraničních přístupů, které kombinují tradiční zvuk s mobilními aplikacemi, virtuální realitou, minimalistickými animacemi i 3D kamerou. Podařilo se jim tak z rádiového éteru dostat do online prostředí.

Představí se například projekty z britského BBC, aplikace Youradio společnosti Active Group, projekt Respektu a Audiotéky i dva počiny Českého rozhlasu.

autor: nwe
Spustit audio