Jaká je životní úroveň českých domácností? To zjišťuje až do konce května Český statistický úřad

21. březen 2019 10:04

Tisíce domácnosti v celé České republice se už od roku 2005 účastní dotazníkových šetření Českého statistického úřadu. V Královéhradeckém kraji letos navštíví tazatelé více než pět stovek domácností. Prostřednictvím speciálních dotazníků budou získávat informace o životní úrovni lidí v zemi. 

„Jedná se o každoroční výběrové šetření, kde zjišťujeme příjmy a životní podmínky domácností a jejich členů," vysvětluje ředitel Českého statistického úřadu v Hradci Králové Petr Matoušek.

Václav Souček: Otázky životní úrovně

Finance, peníze

To máte tak: někdo vyjde s málem a není na něm znát, že by měl starosti. Jiný už dávno zapomněl, jak chutná suchý krajíc nalámaný do kafe, a štvaný věčnou honičkou za vyšší životní úrovní jako by nosil na svých bedrech osudy tohoto světa.

A hned doplňuje: „Toto šetření probíhá od 2. února do 26. května letošního roku. A jeho cílem je právě získávat dlouhodobě srovnatelné údaje o sociální a ekonomické situaci domácností. Probíhá ve všech členských státech Evropské unie, plus také v Norsku, na Islandu, ve Švýcarsku, Turecku, Srbsku a třeba také v Makedonii."

V Královéhradeckém kraji navštíví tazatelé Českého statistického úřadu celkem 555 domácností.
„Nejvíc domácností se šetření dotkne v okrese Hradec Králové, kde se bude týkat 177 domácností. A nejméně to bude v okrese Jičín, tam se budeme dotazovat 74 domácností."

Z toho 230 jich bude letos ke spolupráci osloveno poprvé. Pokud svolí, čeká je pestrá paleta otázek.
„Otázky se týkají například vzdělání, zaměstnání, bydlení, příjmů, sociálních dávek, ale také třeba možnosti navštívit lékaře," doplňuje Petr Matoušek.

Tisíce domácnosti v celé České republice se už od roku 2005 účastní dotazníkových šetření Českého statistického úřadu (ilustrační foto)

Zhruba jedna třetina účastníků v Královéhradeckém kraji už dotazníky vyplnila jedním ze dvou způsobů, říká vedoucí krajského oddělení terénních zjišťování Jitka Kaňuková.
„Ono se to dělá elektronicky i papírově. Když dotazovaný elektronicky napsal, že technika, tak tazatel použije tento papír. Takže i papírový dotazník je možnost. Je tu dotazník za byt, za hospodařící domácnost, za osobu starší 16 let. A potom je letos ještě takový modul, který se dělá každý rok jiný, a to je pro osoby od 25 do 59 let. A tam se ptáme na to, co dělali oni a jejich rodiče v době, když jim bylo 14 let."

Výsledky šetření budou známy přibližně na začátku příštího roku a na národní úrovni poslouží hlavně k nastavení sociální politiky státu.

V mezinárodním měřítku pak díky jednotné metodice může být porovnáván stav v jednotlivých státech Evropské unie.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související