Jako pánský klub budou vypadat schůzky rady Olomouckého kraje. Poprvé se do vedení nedostala jediná žena

11. listopad 2016

Koaliční partneři z hnutí ANO, ČSSD a ODS nominovali do vedení kraje samé muže. Žena mezi nimi není ani jedna. Taková situace v Olomouci přitom nastala vůbec poprvé od založení krajských samospráv.

„Mě samotného to velmi mrzí, věřte tomu. Ale tak to prostě bylo, že jednotliví koaliční partneři nenavrhli ze svého středu příslušné kandidátky,“ řekl krátce po zvolení nových radních hejtman Oto Košta z hnutí ANO.

Ani jeho hnutí ale do vedení kraje žádnou ženu nenavrhlo. Poprvé od roku 2000, kdy samosprávy vznikly, tak kraji vládnou pouze muži.

„Je mi to líto. Víc k tomu nemám co dodat. O to horší to pro mě je, že jsme dosáhli historického prvenství právě v tomto směru,“ dodává hejtman.

Podle náměstka Jiřího Zemánka z ČSSD se muži do vedení dostali díky své odbornosti. „K tomu je samozřejmě zapotřebí dodat, že se nejedná jenom o odbornost, ale také o jistou pozici, kterou uplatňují z pozice na kandidátní listině, z pozice toho, co doposud dělali. Těch faktorů je tam opravdu hodně,“ říká.

Přitom je to právě sociální demokracie, která v loňském roce schválila kvóty pro ženy. Na kandidátkách jich proto byl dostatek - celých 40 procent.

„Je to určitě ke škodě věci. Zároveň to vypovídá něco o smýšlení těch, kteří utvářeli krajskou koalici. Tomu, že nenašli ani jedni ženu z toho či onoho důvodu, se mi téměř nechce věřit,“ uvažuje olomoucký politolog Pavel Šaradín.

V podobném duchu hodnotí současnou situaci na krajském úřadě i Tomáš Pavlas z Otevřené společnosti. Ten se věnuje prosazování genderové rovnosti.

„Ta situace normální není. Argument, že ženy v těch rozhodovacích funkcí nejsou proto, že není dostatek schopných žen, je poměrně dost falešný. Myslím, že nejlepší odpověď je ptát se, jestli jsou ti muži, kteří jsou na těch pozicích teď, to znamená, dostali se do nich a udržují se v nich, natolik schopni,“ ptá se Tomáš Pavlas.

Rada Olomouckého kraje v novém složení poprvé zasedne příští týden.

autor: tas
Spustit audio