Jako by se tam zastavil čas. Kryt pod přerovským kinem Hvězda vás vrátí o 40 let zpátky

30. září 2018

Na území Přerova existovalo přes 160 krytů. Ten pod kinem Hvězda patřil a patří dodnes k největším. V případě války či živelné katastrofy by uvnitř našlo bezpečí 900 lidí.

Už když se kino začalo stavět, bylo jasné, že půjde takzvaně o dvouúčelový objekt. V dobách míru mělo sloužit k pomítání filmů, v době válečné by se kinosál proměnil v úkryt. Provoz mělo zajišťovat zhruba 35 osob. Správce, velitelé úseků, obsluha technologického zařízení. A taky zdravotníci, hasiči a pořádková služba. V případě nebezpečí by se objekt neprodyšně uzavřel.

Technologické zázemí, které by umožnilo přežít, se pod kinem ukrývá dodnes, za těžkými krytovými dveřmi. Dieselový agregát v místnosti plné potrubí a rozvodů by vyráběl elektrickou energii. Zásoby pitné vody by zajišťovaly tři obří zelené nádrže a několik barelů.  V technologické části najdeme i nejrůznější druhy filtrů, kalová čerpadla, nouzový výlez. A také zázemí na hygienu, zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Sprchy, umyvadla, toalety i bidet.  Zpohotovění krytu by trvalo 12 hodin. Lidé by uvnitř v bezpečí přečkali tři dny.

Naštěstí žádná katastrofa nepřišla. Dnes když se dostanete do podzemních prostor krytu, budete mít pocit, že se uvnitř zastavil čas, že jste se vrátili o 40 let zpátky. Každopádně stojí za vidění. A je dobré, že se vedení kina podařilo kryt civilní obrany zpřístupnit. Projít si novou expozici s výkladem průvodce, mohou lidé zatím ve státní svátky. Nejbližší příležitost budou mít 28. října a pak 17. listopadu. Na prohlídky je nutné si zarezervovat místo buď telefonicky, nebo na webových stránkách kina Hvězda.

 

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.