Jako Starci na chmelu. První várku letošní sklizně česali brigádníci ručně

19. srpen 2016

Bez traktorů a sběračské techniky jen s nůžkami a věrteli nastoupili brigádníci na chmelnici u Čekyně na Přerovsku. Ručně tu tento týden začali česat chmel, a to na první várky pivních speciálů.

Na tu hlavní sklizeň těžká technika do moravských chmelnic vyjede příští týden. Milovníci piva můžou být spokojení - podle prvních odhadů bude letošní sklizeň nadprůměrná.

Dvacítka brigádníků vybavená jen zahradnickými nůžkami postupuje Florykovou chmelnicí u Čekyně. Žatecký poloraný červeňák se na ní pěstuje už více než 150 let.

Vedoucí chmelnice Karel Čechák vybírá ty nejzralejší trsy. On sám ručně chmel nečesal už desítky let.

„Ruční česání už je historie. Ušetřili jsme hodně brigádníků. To, co dělalo padesát lidí, dělá dneska lidí pět,“ říká.

Sklizeň chmele na Moravě začala

„Budeme vybírat ty révy, které dnes vykazují největší zralost. Ty šišky musí být už uzavřené,“ vysvětluje mi Vladimír Lichnovský, šéf zdejšího zemědělského družstva.

Chmelové šišky jsou asi 6 cm velké, zelené a tvrdé. Takže ideální ke sklizni.

Sklizeň chmele na Moravě začala

„Jsme spokojení, protože v loňském roce jsme neměli ani třetinovou velikost šišek. Nechali jsme si předběžně dělat rozbory a je to nesrovnatelně lepší s loňským rokem. Jsme už dnes mírně nad průměrem, který máme uveden ve smlouvách s odběrateli,“ říká Vladimír Lichnovský.

Na sběr tu dohlíží i sládková z nedalekého pivovaru, Nataša Rousková: „Je to šetrnější varianta. Všichni jsme takto česali rukama na chmelových brigádách, ale ty velké objemy se takto natrhat nedají.“

Sklizeň chmele na Moravě začala

Nataša Rousková z ručně sklizeného chmele uvaří limitovanou várku piva, a tak do věrtelů sama trhá chmelové šišky.

Ta hlavní sklizeň, kdy do chmelnic najedou stroje a těžká technika, začne na Olomoucku příští týden. Brigádníci budou strhávat rostliny na celkem 180 hektarech. Stihnout to musí do dvou týdnů.

„Předpokládám, že to bude něco nad 15 metráků suchého chmele,“ spokojeně dodává Vladimír Lichnovský.

Sklizeň chmele na Moravě začala
autor: kra
Spustit audio