Jaký bude Silvestr v Olomouci? Některé bary mají otevřeno, jinde už bylo na přípravu málo času

31. prosinec 2021

Silvestrovské večírky jsou pro mnohé provozovatele barů a restaurací vrcholem sezony. Letos sice můžou mít na rozdíl od loňska otevřeno, kvůli proticovidovým omezením se to ale nevyplatí zdaleka všem. Třeba v Olomouci se ale najdou tací, kteří plánují oslavy konce roku se vším všudy.

„Chystáme karaoke, které tady budeme mít s dýdjžejem. Bude tady spousta občerstvení, pití. No a budeme se bavit,“ těší se Alena Lišková, majitelka jednoho z barů v olomouckém centru, kde už je na silvestrovský večírek v podstatě všechno nachystané. Už se jenom udělá běžný úklid před otevřením a večer můžou začít proudit první hosté. „Samozřejmě budeme dohlížet na to, aby byli všichni očkovaní, nebo měli po prodělaném covidu,“ ujišťuje Lišková.

Podle aktuálních protiepidemických opatření se může silvestrovských oslav účastnit maximálně padesát lidí. To pro Liškovou komplikace není, celková kapacita jejího podniku je totiž ještě menší. „Kapacitu splníme, budeme tu mít 35 lidí,“ potvrzuje.

Speciální program na Silvestra každoročně chystá i nedaleká restaurace s barem a diskotékou. Tentokrát to ale bude jinak. „Nebudeme tu mít klasickou silvestrovskou music party, na kterou byli lidé zvyklí. Budeme mít ale normálně přes půlnoc otevřeno jako restaurační systém, a to z toho důvodu, že pokud bychom to udělali jako zábavu, muselo by tu být do 50 lidí. A to by se nám vůbec nevyplatilo,“ říká provozní Martin Skokánek.

Mnozí provozovatelé se tak rozhodli nechat své podniky na Silvestra zavřené. Vyhlášené drinky svým hostům nenamíchá třeba Tomáš Duda. „Nouzový stav sice 26. prosince skončil, ale už to byla krátká doba na přípravu. Vzhledem k tomu, že současná situace je dlouhodobě neudržitelná, zvolili lidé náhradní program,“ uvádí Duda.

Současná proticovidová omezení pro restaurační zařízení jsou vyhlášená do 2. ledna.

Spustit audio