Jan Balabán: Posedlí. Skorokomedie o sviních a lidech

20. červen 2023

První a bohužel i poslední rozhlasová hra předčasně zesnulého prozaika Jana Balabána. Kdo zná prozaickou tvorbu tohoto autora, jistě vytuší, že nepůjde o lehkým perem napsanou etudu ze života současníků, ale o velmi bolestný příběh lidí nacházejících se na životních křižovatkách, hledajících obtížně svůj vztah k současnému světu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: matka Eliška Záleská (Olga Kaštická Zimmermannová), otec Richard Záleský (Miroslav Hruška), syn Marek (Filip Čapka), syn Tomáš (Viktor Dvořák), dcera Ester (Tereza Vilišová), Markova žena Johana (Tereza Novotná), otcův přítel Leon Streich (Vladimír Hrabal), farmář Švéda (František Řehák), muž (Rudolf Máhrla), lékařka (Ivana Koktová) a zdravotní sestra (Jana Nováková)
Dramaturgie: Jan Sulovský
Hudba: Richard Mlynář
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2006

Jan Balabán vytvořil komorní drama: podobenství odehrávající se v jedné zapadlé vsi na Vysočině, kde žije rodina Záleských – zdánlivě nekonfliktní, dobře fungující společenství. Při podrobnějším ohledání je zřejmé, že manželská krize už dávno přerostla ve vnitřní rozkol a odloučení. To těžce nese nejstarší syn, který je nedobrovolně postaven před obtížný úkol vypořádat se s dávnou vinou svého otce. Rodinu svede dohromady narozeninová oslava otce, během níž se tento bolestný příběh odehrává.

I když autor charakterizoval svou hru jako skorokomedii, dodejme, že jde o komedii velmi, velmi hořkou, reflektující drsnou realitu doby minulé a koneckonců i současné, do níž ve svých důsledcích nelítostně zasahuje. Jde o podobenství nastolující otázky týkající se vyrovnání se s minulostí, viny a neviny, obtížnosti komunikace a generačních vztahů.

autor: sul
Spustit audio

Související