Jan Graubner se chystá na nástup do funkce pražského arcibiskupa: Chci se na církev zaměřit zdola

7. červen 2022

Za necelý měsíc nastoupí dosavadní metropolita moravský Jan Graubner do funkce arcibiskupa pražského. Do Čech se přesune ve svých 74 letech. Jaké má v Praze plány, zjišťovala redaktorka Barbora Sonnková.

Zastihla jsem vás měsíc předtím, než se stanete pražským arcibiskupem. V jaké fázi příprav jste – duchovní, administrativní?
Všechno dohromady. Jde trochu i o dohánění dluhů. Když začne člověk uklízet, najde věci, které měl naplánované. Dohnat, co se kde zapomnělo, nebo nestihlo. Je teď takový větší pohyb.

Čtěte také

Už víte, co vás v nejbližší době čeká?
V den, kdy se ujmu úřadu, potvrdím všechny lidi v jejich funkcích. Pak se budu muset snažit všechno poznat. Chci brzy navštívit farnosti, třeba i charity a církevní školy a tak dále, abych se v tom mohl zorientovat a vědět, jak navázat na to, co dělali předchůdci.

Byl jste do funkce pražského arcibiskupa zvolen zhruba rok před svými 75. narozeninami, kdy má podle církevních pravidel na tuto funkci rezignovat.
Já jsem na to upozornil prefekta Kongregace pro biskupy a on mě na to odpověděl: Já už jsem měl 75 před třemi lety a papež nastoupil do svého úřadu v 76 letech. Je vidět, že když Řím chce, tak v tom má volnost a nemusí přijmout abdikaci. Může to natáhnout. Záleží na tom, jak si to představují oni.

arcibiskup Jan Graubner

Máte už představu, co byste chtěl ve funkci pražského arcibiskupa změnit?
Ne, nemůžu mluvit o žádných plánech změn. Znám málo a nebylo by to ode mě moudré. Co ale říkám a co mě zajímá, je, že se chci soustředit na práci zespodu. Církev zdola. Farnosti, rodiny. Tam budu víc naslouchat, víc pozorovat, dávat prostor.

Čtěte také

Z Olomouce se do Prahy přesunete po více než 30 letech svého působení.
Opravdu se musím soustředit na novou funkci a Olomouc opouštím. Žádné pravidelné jezdění sem nebo vystupování tady nebude. Tím zase ale nechci říct, že nepřijedu nikdy. Samozřejmě, když budu pozván, zúčastním se. Pokud mi to pochopitelně dovolí čas a prostor.

Zástupci olomoucké arcibiskupství budou po uvedení Jana Graubnera na místo pražského arcibiskupa na začátku července hledat jeho nástupce v čele olomoucké arcidiecéze.

autor: bas
Spustit audio

Související