Jan Hřebejk pracuje na detektivce

Na nedostatek námětů si rozhodně nemůže stěžovat. Tvrdí, že čím více filmů natočil a čím víc scénářů společně s Petrem Jarchovským pročetl, tím více nápadů se jim rojí hlavou. Zvykli jsme si každý rok chodit do kina na jeho nový film. K tomu připočtěme projekty pro HBO a divadlo… Jan Hřebejk je v jednom kole.

Na FAMU vystudoval scenáristiku a dramaturgii, což bere jako velkou výhodu. Poprvé na sebe upozornil v roce 1993, kdy natočil celovečerní snímek "Šakalí léta" a získal prvního Českého lva. Následovaly "Pelíšky", "Musíme si pomáhat", "Pupendo", "Kráska v nesnázích", "Medvídek", "Nestyda", "Nevinnost", "Líbánky" a další.

V současné době pracuje na detektivce "Případ pro exorcistu", jehož předlohou je román univerzitního tajemníka Michala Sýkory, který děj situoval do Štěpánova. Natáčelo se mj. v Olomouci, Jana Hřebejka i se štábem jste mohli před pár týdny potkat přímo ve městě.

Má rád herce z oblastních divadel. S jejich obsazováním je to ale těžší, jsou velmi vytížení na svých domovských scénách, uvolnit je na potřebné natáčecí dny bývá problém. Nicméně nedávno pracoval například s Tomášem Dastlíkem z ostravského Divadla Petra Bezruče nebo Zorou Poulovou z Klicperova divadla.

Na nový film Jana Hřebejka si můžete do kina zajít už 5. června. Jmenuje se "Zakázané uvolnění", scénář napsal Petr Kolečko a vypráví o únosu nevěsty, který se dost nepovedl, o důležitém hokejovém utkání a koktejlu, který si holky nalejou, až když je ten správný čas.

Filmový a divadelní režisér Jan Hřebejk byl Hostem ve studiu Českého rozhlasu Olomouc v pátek 23. května hodinku před polednem.

autor: voj
Spustit audio