Ján Kadlec, historik a publicista, držitel Ceny města Olomouc za rok 2015

20. leden 2017

Historik Ján Kadlec se narodil 18. 12. 1949 v obci Kalinkovo na Slovensku. Dětství prožil v Jiříkově na Sovinecku: „Tam jsem se poprvé setkal s památkami po odsunutých sudetských Němcích. Nikdo o nich tehdy nemluvil. Zdálo se, že vlastně nikoho nezajímají. Já jsem se rozhodl, že to, co po Němcích zůstalo, začnu objevovat.“

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Uničově. Prošel několika zaměstnáními. Pracoval například v Uničovských strojírnách nebo v Severomoravských cihelnách. Stále ho to ale táhlo k jeho velkému koníčku – historii.

V šestapadesáti letech proto vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého obor Archivnictví. „Byla to nová výzva. Naučil jsem se mnohé, co jsem později ve své činnosti využil.“ V letech 1990 až 1992 byl poslancem České národní rady. Od roku 2010 je předsedou Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci a místopředsedou správní rady občanského sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti.

Veřejnosti je ale známý především svým působením v Českém rozhlase Olomouc. Jeho pravidelný pořad Němí svědci historie o památkách obcí na střední Moravě vznikl v květnu 2005. Pravidelní rozhlasoví posluchači s ním postupně prošli předměstí Olomouce, obce Olomoucka, vesnice bývalého Sovineckého panství, obce Prostějovska a v poslední době poznávají zase Přerovsko. Ján Kadlec ve svém pořadu pátrá i po drobných stavbách v krajině, vydává se do minulosti za jejich příběhy a odhaluje okolnosti jejich vzniku a existence. Posluchače provází také zajímavými místy v pořadu Přímo z místa, který kombinuje popis, zážitky a rozhovory přímo z terénu.

Ján Kadlec také přispívá do periodik. Své články o památkách střední Moravy publikuje například v časopisu KROK, Zelení a doba. Je autorem publikací Olomoucká předměstí a jejich drobné památky (2008), Paměť hanácké krajiny (2010) a Moravskou cestou po technických památkách: od Bouzova přes Litovel k Olomouci (2011).

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.