Jan Palach mi svým činem změnil život, vzpomíná kněz, teolog a pedagog docent Rudolf Smahel

16. leden 2019

S Janem Palachem se seznámil při studiích v Praze. Jeho čin, kdy se před 50 lety zapálil na Václavském náměstí na protest proti pasivitě národa po okupaci Československa, Rudolfu Smahelovi z Olomouce změnil život. Dal se na bohosloví, zapojil se do disidentského hnutí a vydával samizdat. Ve sledovaném politickém procesu se za něj přimluvil papež Jan Pavel II. V těchto dnech patří vzpomínky Rudolfa Smahela právě Janu Palachovi. 

„Jendo, přijď také k nám na kolej, jako kolej studentů vysoké školy ekonomické,“ tak vzpomíná na první setkání s Janem Palachem u sochy svatého Václava v Praze tehdejší student zahraničního obchodu Rudolf Smahel. Vysokoškoláci se tehdy snažili burcovat apatycké Pražany po invazi vojsk Varšavské smlouvy.
Jenda mi připomínal vždycky osobnost člověka, který je niterně velmi hluboký. Nikdy nevynikal výřečností, ale tím spíš co řekl, tak mělo velkou váhu,“ popisuje Smahel.

Nezapomene ani na osudné odpoledne 16. ledna 1969. „Já jsem dopoledne strávil na fakultě, kde jsem dělal zkoušku. Potom jsem se vracel tramvají, to už bylo odpoledne a slyšel jsem, že se upálil nějaký student, hrůza na Václavském náměstí. Prostě lidé vedli řeč dosti hlasitě. A pak jsem uslyšel jméno Palach. A tak to na mě velmi zapůsobilo, se dá říci drsně. Moje první reakce byla, protože jsem byl vychován jako věřící člověk, že jsem šel do prvního kostela a tam jsem se za něj úpěnlivě modlil, aby mu dobrý bůh dal nové zdraví. Čili to byla taková moje naprosto spontánní reakce," vzpomíná.

Čin Jana Palacha přiměl Rudolfa Smahela odejít ze zahraničního obchodu. V rodné Olomouci nastoupil do posledního oficiálně otevřeného ročníku studia bohoslovectví. Stal se disidentem a za vydávání křesťanské literatury dostal dva roky vězení.  Kauza se ale dostala do sdělovacích prostředků v západní Evropě, a tak šlo o asi nejsledovanější politický proces v západních zemích. Po čtyřech měsících byl Smahel propuštěn. Až později se dozvěděl, že to bylo díky intervenci mnoha známých osobností v čele s papežem Janem Pavlem II.

Čin Jana Palacha si připomíná vyvěšením státních vlajek Univerzita Palackého, kde Smahel působí. V univerzitní knihovně je k vidění i výstava o živých pochodních. Expozice připomíná osudy Jana Palacha, Jana Zajíce, Evžena Plocka a dalších, kteří se rozhodli na protest proti okupaci Československa a komunistickému režimu upálit.

autor: bam
Spustit audio