Jan Švec: Když člověk chraptí, tak je to příznak, že je něco v nepořádku

U příležitosti Světového dne hlasu, který připadl na 16. dubna, jsme si s Janem Švecem z katedry biofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého připomněli, že poruchami a nemocemi trpí i lidský hlas.

„Původní impuls vyšel z Brazílie, kde se zjistilo, že přibývá případů rakoviny hrtanu. Odborníci, hlasoví terapeuti a laryngologové se snažili upozornit, že i lidský hlas může být prostředkem, který nám signalizuje, že je v našem těle něco špatně. Když člověk chraptí, tak je to příznak, že něco není v pořádku,“ uvedl Jan Švec.

Různé poruchy lidského hlasu i závažná onemocnění hlasivek včetně onkologických chorob dokáže odhalit unikátní metoda s názvem videokymografie, kterou vymyslel právě Jan Švec. Odborníci odhadují, že kvůli vadnému kmitání hlasivek trpí v České republice různými poruchami hlasu zhruba 250 tisíc lidí.

Co hlasu prospívá?

„Pro zdravý hlas je dobré hodně pít, nejlepší je voda. Hlasivky, když jsou vysušené, začínají chraptět. Dostatečný přísun tekutin je tedy velmi důležitý a působí i ochranně. Když člověk má mluvit delší dobu, je u toho dobré pít. Nedoporučuje se ale tvrdý alkohol, protože kromě jiných neblahých účinků, vysušuje. Jsou také indikace, že i kofein nedělá hlasivkám dobře. Když si člověk chce dát kávu, je dobré k tomu pít i vodu,“ dodal uznávaný odborník.

Další informace o tom, jak velké máme hlasivky, co mají společného lidský a ptačí hlas, proč někdo zpívá falešně nebo o výzkumné činnosti Jana Švece, si můžete poslechnout v rozhovoru Šárky Chovancové.

autor: cho
Spustit audio