Jarmila Pospíšilová: Vražda v lázních Skalka

26. duben 2020

Vražda! Kde? No přece v lázních Skalka. Zveme vás k poslechu premiéry pětidílné četby detektivního románu Jarmily Pospíšilové o zločinu v idylickém lázeňském prostředí. Pátrat po vrahovi bude kapitán Klenský a taky Marie Kovandová. Kapitán Klenský z moci úřední, překladatelka Marie Kovandová soukromě a tedy tak trochu tajně.

Nutno podotknout, že prostějovská advokátka, zahrádkářka a houbařka Jarmila Pospíšilová nepíše jenom detektivky, vydala rovněž několik společenských románů, ale série detektivních příběhů s Marií Kovandovou je zkrátka proslulá.

Čte: Tereza Richtrová
Připravila: Eva Lenartová
Napsala: Jarmila Pospíšilová
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 29. 3. 2020

Vy nevíte, kdo je Marie Kovandová? Je to zkrátka prima ženská, která se odstěhovala na venkov, aby se tam v klidu věnovala překládání. Tedy činnosti, která ji živí. S těmi překlady to klaplo podle předpokladů, ale toho klidu se nějak nedočkala. Zdá se, že kde se ocitne, tam dříve nebo později dojde ke zločinu.

No a protože Marie Kovandová je nejenom prima ženská, ale taky ženská zvědavá a zvídavá, pokaždé tak nějak fušuje kriminální policii do řemesla. Z čehož sympatický kapitán Klenský vůbec nemá radost. Mohlo by se zdát, že autorka čerpá ze svého profesního prostředí, bylo by to přece tak snadné! Ale opak je pravdou.

Takto odpověděla na podobnou otázku při křtu jedné ze svých knih Prostějovskému deníku: „Nedělám to ze dvou důvodů. Jednak má každý člověk svůj vlastní příběh, který je pro něj osobní a dotýká se ho, jednak má moje práce svá pravidla a já chci při psaní od té svázanosti utíkat. Nechci, nemůžu a ani bych si nedovolila zpracovávat skutečné příběhy či události.“

Pro mnohé z nás může tedy být jistým zklamáním, že Marie Kovandová neexistuje. Ale, co kdyby přece jen...

autoři: ele , Tomáš Soldán
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.