Jarní pažitková omáčka

Recept na pažitkovou omáčku je jednoduchý a rychlý, naučí se ho i méně zkušené hospodyňky.

Recept nám poslala posluchačka Jana z Moravských Knínic.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 větší jarní cibulku (bílou část)
  • 1 svazek pažitky
  • cca 1/2 l mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • snítku libečku
  • sůl
  • pepř
  • 2 kuličky nového koření
  • cukr dle chuti

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme na kousky, pažitku nadrobno.
  2. Rozpustíme máslo a zesklovatíme cibuli.
  3. Přisypeme mouku a restujeme minutku.
  4. Jíšku zalijeme mlékem a přidáme libeček, třetinu pažitky, sůl a nové koření.
  5. Vaříme a mícháme asi 15 minut.
  6. Omáčku rozmixujeme a 2 lžíce smícháme se smetanou.
  7. Přidáme do omáčky, vmícháme zbytek pažitky a dochutíme.
  8. Můžeme dochutit podle toho, jak máme rádi, do sladko kysela.
  9. Podáváme k vařenému masu, vejcím a bramborám.

Související

  • Špagety s tofu omáčkou

    Máme za sebou dny hojnosti a tak vám možná přijde vhod tip na něco lehkého. Do Apetýtu jsme vybrali recept na špagety s tofu omáčkou.

  • Kuřecí stehna s česnekovou omáčkou

    Pokud máte pocit, že už jste při pečení kuřecích stehen vyzkoušeli vše, nenechte se mýlit. Dnes se s Apetýtem naučíte kuřecí stehna s česnekovou omáčkou.

  • Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat

    K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.