Jarní práce na chmelnicích v Kokorách odstartovaly naplno. Zahraniční brigádníky zastoupili náhradníci

15. duben 2020

Vedení zemědělského družstva, které je největším pěstitelem chmele na Moravě, se ale tentokrát nemůže spolehnout na pomoc zahraničních brigádníků. Zastoupit je museli náhradníci. Pomáhat přišli desítky lidí z obce. A nejen oni.

Iveta Drábková pracuje jako předák kokorských zemědělců má tady na chmelnici na starosti pět desítek brigádníků. Většina z nich zapichuje vodící drátky úplně poprvé v životě. „Naučí se to každý, ale chce to trošičku grif, aby to nedělal zbytečně namáhavě,“ popisuje Drábková.

S kovovým pichem tu pracuje i paní Olga. Vychovatelka z kokorské základní školy. Děti v družině nemá, a tak teď pomáhá tady. „Mezi úkoly a domácími pracemi jsem se rozhodla, že půjdu sem,“ popisuje Olga.

Náskok pár desítek metrů si před Olgou udržuje student. Antonín Dvořák. Přijel sem z Vyškova. „Dojíždíme s kamarádem. Jsem v posledním ročníku gymnázia, tak jsem si chtěl to napětí před maturitou zkrášlit nějakou prací,“ popisuje Dvořák.

Vydělat si chtějí i studenti z Přerova Michal a Matěj. „Na to, že to děláme poprvé, tak myslím, že je to dobré,“ usmívají se brigádníci.

Předseda kokorského zemědělského družstva Vladimír Lichnovský je letos rád za každého brigádníka. I za nováčky. „Pokud budou dobře pracovat, tak doufejme, že je to nepřestane bavit a neutečou nám. Někdo to samozřejmě vzdá, ale věřím, že většina tu s námi vydrží do konce,“ uzavírá Lichnovský.

Zapichovat a navádět révu na drátky by brigádníci měli tady na chmelnicích minimálně tři týdny.

autor: kra
Spustit audio