Jarní výstava Flora Olomouc láká na Divotvornou zahradu a plovoucí květinové záhony

24. duben 2014

Na olomouckém výstavišti začíná nejstarší a největší středoevropská výstava květin Flora Olomouc. Desetitisícům návštěvníků nabídne expozice květinářů a floristů v několika pavilonech i na venkovních plochách. Tématem budou i ryby na zahradě či budování hmyzích obydlí. Funguje i bezplatná poradna a příchozí si také mohou koupit vše potřebné pro práci na zahradě.

Hlavní květinová expozice s názvem Divotvorná zahrada představí v nově opraveném pavilonu A plovoucí květinové záhony s tisíci kusů narcisů, tulipánů, hyacintů, modřenců, muškátů a netýkavek.

„Jedná se o levitující záhony, plovoucí záhony plné květin. Je to prostor rostlinných přízraků, hudby, vůní, pozitivní energie. Součástí tohoto prostoru je i expozice Peru, kde představíme peruánské orchideje a tamní kulturu,“ popisuje autor expozice Vojtěch Zahradník.

Divotvornou zahradu navíc provoní na 5000 kusů řezaných květin - lilií, kosatců, hledíků, růží, frézií a okrasných stromů a keřů. Expozici obohatí unikátní výstava orchidejí, kávy a dalších produktů z jihoamerického Peru, aranžování květin mistry floristy či posezení v čajovně uprostřed orchidejí a bonsají.

Lidé se na výstavě mohou inspirovat floristickou soutěží nebo se podívat, jak dopadne klání ve vazbě svatebních kytic podle nejmodernějších trendů. Nebude chybět výstava okrasných ryb s poradnou pro zakládání zahradních jezírek a zahrádkářská poradna s květinovou expozicí Českého zahrádkářského svazu.

Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s novými výsadbami cibulovin a letniček budou až do neděle patřit zahradnickým trhům.

V rekonstruovaném pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora se koná jarní etapa mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014

České květiny dostanou vlastní značku

Svaz květinářů a floristů dnes také představí novou značku Česká květina. Podle tajemníka svazu Tomáše Svobody ji ponese třeba oblíbená vánoční hvězda, primule, řada balkonových a truhlíkových rostlin či chryzantémy.

„Mezi pěstiteli má značka vesměs pozitivní odezvu. Z našich členů se k nám v této iniciativě přidalo zatím 8 větších podniků,“ říká šéf Svazu květinářů a floristů.

autoři: bam , mka
Spustit audio