Jaro je nejnáročnější období, máme i tisíc zvířat najednou, popisuje vedoucí pražské záchranné stanice Veronika Kraslová

„Když ta zvířata pouštíme a ona velmi rychle vystřelí z přepravky do toho svého prostředí, tak to je pro nás takový vděk,“ směje se vedoucí Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy Veronika Kraslová. Jaká zvířata přijímají a co stanici tento rok všechno čeká? O tom mluvila v pořadu K věci.

Většinu jejich klientů tvoří ptáci, nejčastěji se v městském prostředí zraní nárazem do prosklených ploch.

„Loni jsme měli i zvýšený příjem rorýsů obecných, což bylo způsobeno hlavně počasím. Když krmili svoje mláďata, tak byla zima a málo hmyzu. A v době, kdy hnízdili, tak pak nastalo teplé období, hnízdí na budovách a ta hnízda byla velmi rozpálená. Stávalo se, že mláďata vyskakovala, nebyl to pro ně úplně dobrý rok,“ objasňuje Veronika Kraslová.

Čtěte také

Nejnáročnější období záchrannou stanici právě čeká, jaro a zvýšený počet mláďat v přírodě znamená i větší příjem zvířat, která potřebují pomoc.

„Může se stát, že v květnu a červnu máme až třeba dvě stě ptačích mláďat na jednom místě, krmí se co deset až patnáct minut, takže to je opravdu perná práce. V červnu máme třeba tisíc zvířat v jednom čase na jednom místě.“

Stěhování do nového zázemí

Záchranná stanice se minulý rok stěhovala do náhradního působiště v areálu Zahradnictví Ďáblice, v jejím sídle v Jinonicích totiž vzniká úplně nové zázemí.

„Velmi oceníme, že tam bude veterinární ordinace, kterou jsme doposud neměli. Budou tam místnosti JIP, kde zvířata mají svůj prostor tu léčbu prodělat. Máme tam různé specializované voliéry, třeba na velké vodní ptáky jako labutě, výběhy pro šelmy, výběhy pro kopytníky, dokonce tam bude i výběh s jezírkem pro vodní savce,“ těší se Veronika Kraslová.

Vizualizace nové podoby Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy v Jinonicích

Stavba by měla být hotová v druhé polovině tohoto roku. Součástí hlavní budovy je také zelená pochozí střecha a areál bude do svého provozu zvát i veřejnost.

„Je tam udělaná i taková trasa pro veřejnost na ekovýchovu. Ta samotná budova má konferenční sál, takže se tam můžou konat různé edukativní přednášky o přírodě a zvířatech.“

Mění se v průběhu let druhy přijímaných zvířat? Kdy volat záchrannou stanici? Loni přijímala stanice méně ježků než obvykle, čím si to Veronika Kraslová vysvětluje? Poslechněte si celý rozhovor.

Kontakt na Záchrannou stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Nepřetržitá pohotovostní linka: 773 772 771

Adresa: K Zahradnictví 582, Praha 8 – Střížkov

Provozní doba záchranné stanice:
7-22 hodin – služba v zázemí stanice
22-7 hodin – pouze pohotovostní telefon 773 772 771

Související