Jaro v Praze pomalu končí, Pražské jaro začíná

7. květen 2018

Běžná hudební sezona se skoro na měsíc z větší části odmlčí a 12. května vypukne maraton koncertů Pražského jara. Zvykli jsme si už s celkovým oteplováním a zrychlováním času v 21. století, že sady na Petříně jsou v té chvíli odkvetlé, že jaro v Praze v té době skoro končí a překlápí se do léta.

Třiasedmdesátý ročník festivalu otevře s Českou filharmonií dirigent Tomáš Netopil. Smetanova Má vlast zůstává pro tu příležitost svátečním klenotem, stálicí a konstantou. Nová doba nabízí k tradičně nedosažitelnému koncertu v Obecním domě „open air“ přímý přenos na Kampě. Současně v neděli a v pondělí vyvrcholí mezinárodní interpretační soutěž Pražského jara, letos věnovaná violoncellistům a violoncellistkám a hráčům a hráčkám na lesní roh. V dalších dnech pak začnou přijíždět světové orchestry a sólisté a dirigenti. Člověk by mohl být na koncertě denně…

SOČR s premiérou

Než začne Pražské jaro, stíhá ovšem v pondělí 7. května Symfonický orchestr Českého rozhlasu ještě jeden ze svých letošních abonentních koncertů. Zazní na něm premiéra skladby Narcissus objednané u Jana Ryanta Dřízala, jejímž sólistou je violoncellista Tomáš Jamník. Mimochodem, Pražské jaro vyhrál v roce 2006, bylo mu jedenadvacet.

Do PKF za Zemlinským a Bergem

Jeden z abonentních koncertů stihne v tomto týdnu i orchestr PKF-Prague Philharmonia. Stejně jako u rozhlasových symfoniků, i v tomto případě jde o předposlední v sezóně. Na programu je ve středu Mozartova Pražská symfonie a písně Sergeje Rachmaninova s Dinarou Alijevovou, ale ještě zajímavější je, že také Zemlinského Sinfonietta a Tři kusy od Albana Berga.

VUS soudobě

A pouhý den před zahájením Pražského jara se o zájem publika uchází Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy, pěvecký sbor slavící právě sedmdesát let. Na lákavém programu jsou v Rudolfinu duchovní díla Petra Ebena, Antonína Tučapského a Zdeňka Lukáše – pro vokální hudbu tří autorů par excellence.

Kocianovo Ústí

V těchto dnech se pozornost muzikantů upírá ovšem i mimo Prahu – Kocianovo Ústí je hudební festival spojený v Ústí nad Orlicí s renomovanou mezinárodní houslovou soutěží. Nese jméno virtuosa Jaroslava Kociana, který míval na kraji rodného města jako proslulý umělec a úspěšný pedagog dům. Umělecké vedení festivalu má v posledních letech aktivně v rukou Pavel Šporcl. Denně se zde po celý týden něco děje.

autor: Petr Veber
Spustit audio