Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na funkci rektora Univerzity Palackého

19. prosinec 2020

Na svou funkci se rozhodl k 30. dubnu rezignovat rektor olomoucké Univerzity Palackého Jaroslav Miller. Podle jeho slov ho k tomu vedly dlouhodobé obstrukce ohledně vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, který má pod hlavičkou univerzity spojit tři dosavadní vědecké ústavy. Konkrétně to, že nemůže splnit svůj slib, že CATRIN začne fungovat k 1. lednu. Jaroslav Miller je rektorem Univerzity Palackého v Olomouci druhé funkční období, mělo mu skončit v roce 2022.

„Jsem muž, který až staromódně a rigidně lpí na svých slovech,“ uvedl Jaroslav Miller, ale to nebyl jediný důvod. „Za poslední dobu na univerzitě došlo k dost velké vulgarizaci kultury, vzájemná komunikace byla typická dehonestováním lidí, jejich pronásledováním, nadáváním, trestními oznámeními. Toto není kultura, ve které bych se chtěl pohybovat. Třetí důvod je pocit, že nepanuje úplně konsenzus, co se týče směřování univerzity do budoucna. Vždycky jsem byl zastáncem silné univerzity, která má jeden velký strategický cíl, ale nebyl jsem si úplně jistý, jestli jednotlivé součásti neupřednostňují své partikulární zájmy na úkor té jedné velké instituce,“ pokračuje Miller.

Statut nového Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií s anglickou zkratkou CATRIN, který propojuje tři vědecká centra, schválil Akademický senát 17. června. Fungovat měl od ledna, zatím se ale dolaďovaly otázky kolem rozdělení majetku a přechodu zaměstnanců.

„Protože na těch centrech je zhruba 250 lidí, kteří chtějí přejít, ale je jim v tom nějakým nesmyslným způsobem ze strany jejich nadřízeného zabraňováno. Jde o to naplnit ten vysokoškolský ústav lidmi. Je určitá dohoda, že ten proces započne před 1. 1. 2021 a bude nějakou dobu potom dobíhat. Chci věřit, že to tak bude,“ dodal rektor.

CATRIN má zaštítit část Ústavu molekulární a translační medicíny pod lékřskou fakultou. A dvě výzkumnáí centra přírodovědecké fakulty., Podle ní bude vznik ústavu na úkor fakulty, kvůli vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců. Spory vyvrcholily správní žalobou a stávkovými pohotovostmi přírodovědců. Vedení univerzity vidí CATRIN jako možnost obstát v mezinárodní konkurenci, získat větší prestiž i lepší financování výzkumných projektů.

autor: bam
Spustit audio