Je čas objevit domácí společenství, pomodlit se a zazpívat koledy doma, říká biskup Tomáš Chytil

24. prosinec 2020

„Chtěl bych vám popřát, abyste se nechali přemoci pochybnostmi a otevřeli se světlu a lásce,” řekl na závěr své Vizitky, vysílané 24. prosince, Tomáš Chytil, který byl letos zvolen jedním ze šesti biskupů Církve československé husitské. V rozhovoru s Michalem Burešem ale přišla řeč i na světské záležitosti, třeba na cestu do Santiaga de Compostela. Chytil ji absolvoval dokonce dvakrát a chystá se na třetí.

Byla to maminka, kdo v rodině Chytilů dbal na to, aby děti chodily na náboženství a do kostela na bohoslužby. Tomáš Chytil je záhy začal doprovázet hrou na varhany a na gymnáziu v Kroměříži už se začal po smyslu života a víry pídit detailněji. Poznal i spiritualitu římskokatolickou, jak ale ve Vizitce řekl, jeho domov je ale v husitském sboru. Po gymnáziu se vydal studovat teologickou fakultu.

Biskup Tomáš Chytil

„Manželé Malí z Kojetína mi vysvětlili, že nemusím studovat na kněze, že se mohu zaobírat sociálními věcmi. Nakonec to bylo to nejlepší rozhodnutí. Byl jsem otevřený všemu, církevním dějinám, biblické teologii i jazykům. Na škole ve mně dozrávalo, že bych se mohl nechat vysvětit na kněze,” vzpomíná s tím, že už před ukončením studia věděl, že by rád sloužil jako kněz v Církvi československé husitské. I o jejím specifiku ve Vizitce hovořil. 

Řeč samozřejmě přišla i na omezení spojená s koronavirovou pandemií. Podle Tomáše Chytila není nic špatného na tom, když se člověk raději pomodlí ve svém prostředí, jen mezi svými blízkými. „Je čas objevit domácí společenství, pomodlit se a zazpívat koledy doma.”

Cíl poutníků – Bazilika v Santiagu de Compostela

Letos třiačtyřicetiletý otec dvou dětí má za sebou také dvojnásobnou zkušenost s poutí do Santiaga de Compostela: první cesta vedla z Francie a měřila 300 kilometrů, druhá byla kratší a v plánu už je dokonce pouť třetí. Na putování, ke kterému ho navnadili spolužáci z gymnázia po společném fotbálku, nejvíc cení skutečnost, že člověk absolvuje a prožije to, co si naplánoval. „Poznáte, že pouze silami poslání nenaplníte. Je třeba pracovat na tom i mentálně.”

Spustit audio