Je důležité přijít na logopedii včas, vybízí odbornice na vady řeči

25. březen 2024

 Kdy je dobré začít pracovat na správném vyslovování hlásek? A jak se dají během logopedie zlepšit pohyby těla?Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Lince důvěry Klubu Rádia Junior byla klinická logopedka Lucie Kolská. O rozmlouvání dětí i dospělých si povídala s moderátorkou Klárou Novákovou.

Návštěvy logopedie se nemusíte bát

Číst, mluvit i poslouchat

Logos jako slovo a pedie jako výuka. Logopedie aneb výuka řeči. S vadami mluvy a špatnou výslovností hlásek se potýkají všechny generace, nejčastěji se ale jedná o děti, které by měly odborníka vyhledat co nejdříve. „Je důležité přijít na logopedii včas. Měl by to zvážit rodič ve spolupráci s pediatrem, kde je běžná komplexní prohlídka ve třetím roce a pak v pátém roce,“ radí logopedka. 

Ještě před tím je samozřejmě důležité řec rozvíjet ať už čtením, povídáním si (nebo třeba posloucháním Rádia Junior). Děti se totiž správné výslovnosti a artikulaci naučí daleko jednodušeji než dospělí, u kterých je oprava vad řeči dlouhá a náročná. Jak ale Lucie dodává, nikdy není pozdě.

Návštěvy logopedie se nemusíte bát

Nebojte se logopeda

„Začínáme slovy a větami, básničkami, říkačkami, jednoduchými věcmi, záleží, co od nás děti potřebují. Cvičíme mluvidla, pusu, jazyk, tváře, ale třeba i zlepšení pohybu celého těla,“ popisuje Lucie. Říkanky spojené s kreslením a pohybem u dětí totiž velmi dobře působí na rozvoj řeči. Příkladem může být říkanka:

Pepa papá, Pepa pije,
potom máma Pepu myje.
Pepa půjde ven,
je tam pěkný den.

Děti cvičí nejen jazyk, ale i motoriku tím, že ukazují z okna ven. Kromě slovních hříček využívají logopedi k výuce i společenské hry nebo třeba čokoládu. Proto není nutné se logopedů bát.

Jak Lucie pracuje s dětmi s poruchami sluchu nebo s dětmi s hyperaktivitou a autismem, to se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva

Související