Je potřeba posílit geriatrickou ambulantní péči, je přesvědčená lékařka Dagmar Malotová

5. květen 2022

S tím souvisí nový projekt České gerontologické a geriatrické společnosti a nadačních fondů, který cílí na specializovanou péči pro lidi nad šedesát let.

„Jeho cílem je dostat geriatrické ambulance do povědomí a seznámit veřejnost s oborem, který je komplexní,“ říká MUDr. Malotová z AGE Centra.

Geriatrie je totiž postavena na syntéze péče o starší pacienty. „V ambulancích hledáme geriatrické symptomy a snažíme se je ovlivnit,“ říká olomoucká lékařka. Mezi ty nejznámější patří demence, poruchy chůze, pohybového aparátu, pády, únavové syndromy. Lékaři se ale věnují také nastavení soběstačnosti klientů, kterým nabízejí návazné služby, např. zdravotní pomůcky nebo pomoc v sociální oblasti

Důležitá je prevence

Lidé nad šedesát let by měli geriatra navštěvovat jednou ročně, ti starší dvakrát. „Já tomu s nadsázkou říkám technická kontrola. Prevence je nesmírně důležitá součást života,“ zdůrazňuje MUDr. Malotová. Život je podle ní tak kvalitní, jak si ho uděláme.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru s MUDr. Dagmar Malotovou, která byla hostem Apatyky Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.