Je před námi filipojakubská noc, budou se pálit čarodějnice

30. duben 2011

S obavami očekávají dnešní poslední dubnovou noc známou jako filipojakubská hasiči. Na řadě míst Česka tradičně vzplanou vatry a vypukne čarodějnický rej. V souvislosti s pálením čarodějnic každoročně vznikají požáry. Lidé hlavně na venkově staví mnohdy vysoké hranice, které je nutné řádně zabezpečit.

Oheň by se neměl rozdělávat v lokalitách se vzrostlým porostem, pod větvemi nebo na kořenech stromů. Pokud je v blízkosti les, neměla by být vzdálenost od něj menší než 50 metrů, radí mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. "V žádném případě nepoužívejte k zapálení vysoce hořlavé látky. Pokud se zhorší počasí, především začne foukat silný vítr, ohniště raději uhaste. Po ukončení akce musí být plameny důkladně zlikvidovány," dodala Hacsiková.

Slet čarodějnic se dnes uskuteční například v areálu Letního kina v Lipníku nad Bečvou, akce tam začne ve čtyři odpoledne. Už hodinu po poledni odstartuje podobný program na nádvoří zámku Velké Losiny na Šumpersku. Jeho současí bude i pokus o český rekord v nejdelším čarodějnickém průvodu a upálení největší čarodějnice. Pálení čarodějnic i závod pořádají dnes na kopci Hradisko také skauti z 19.střediska z Velkého Týnce na Olomoucku. "Při soutěži musí skauti a světlušky prokázat své znalosti například souhvězdí, uzlování, zdravovědy, orientace v terénu nebo rozeznávání stromů a keřů. Měří se jim k tomu čas. Potom symbolicky spálíme čarodějnice a zvolíme Miss Ježibaba, " uvedl jeden z vedoucích Jan Pečínka.

autor: sra
Spustit audio