Je třeba počkat na ukončení sklizně. První čísla ale vypadají relativně dobře, říká o stavu letošní úrody prezident Agrární komory Doležal
Statistici letos odhadují oproti loňskému roku lepší úrodu. V Česku by se měla meziročně zvýšit sklizeň základních obilovin a řepky, a to skoro až o pět procent. Pokud úroda dostojí předpovědím statistiků, zemědělci by tak mohli sklidit téměř 7,5 milionu tun. Ceny potravin ovšem stále narůstají a v příštích měsících se budou pořád zvyšovat. Jak spolu souvisí dobrá úroda a zdražování potravin? Mohou za to vysoké ceny energií?
Zemědělci jsou ve svých odhadech úrody optimističtější, než byli před měsícem. Klesnout by však měla sklizeň máku, a to kvůli úbytku osevních ploch. Podle všeho se letos plodinám daří ale hlavně díky dobrému počasí.
Čtěte také
„Myslím si, že optimismus vidíme v průběhu žňových prací, to znamená, že nám na většině území neprší a práce probíhají relativně rychle a bez větších problémů,“ říká prezident Agrární komory Jan Doležal.
Podle něj je ale také důležité myslet na to, že práce ještě neskončily a výsledek může být jakýkoliv.
„Je třeba počkat na ukončení sklizně a na finální čísla. V posledních letech se setkáváme s tím, že první odhady jsou značně nadsazené. Bavíme se o tzv. hrubé sklizni, to znamená před tím, než se přečistí a než se upraví pro dlouhodobější skladování. Nicméně první čísla vypadají relativně dobře,“ vysvětluje.
Velká úroda ceny nesníží
Ploch pro výsadbu každoročně ubývá, a to znamená, že pokud je ve světě velká poptávka po určité plodině, pěstuje se právě ta. Důsledkem je snížení jiných plodin, jako je cukrová řepa, mák nebo konzumní brambory. To vše, jak uvádí Doležal, má souvislost s cenovou stabilitou daných komodit a se soběstačností Česka.
„Je třeba říci, že v současné době zemědělci čekají na cenu, která jim pokryje náklady. Není to jenom cena zemědělských komodit, kterou určuje nejistota ve světě a světové trendy, ale i cena nákladu. Když se dnes podíváme na to, jak jsou drahé pohonné hmoty stejně jako minerální hnojiva, tak je jasné, že zemědělci musí čekat na určitou stabilizaci,“ říká Doležal.
Pekaři doplácejí na dražší energie
Podobně se navyšují ceny i v dalším procesu výroby, a to například pečiva. Tam si zákazník připlatí za dražší energie, které pekař k výrobě housky spotřebuje. Dnes se navíc ještě peče ze staré mouky, proto zdražení není tak značné.
Čtěte také
„U pečiva se hovoří o tom, že ta surovina má maximálně 15 procent konečné ceny, zbytek jsou náklady na energie, pracovní sílu a nějaké skladování. Vůbec poprvé to znamená, že skutečně nelze počítat s tím, že by i poměrně výrazný pokles ceny v současné době měl dramatický efekt na cenu potravin,“ dodává Doležal.
Ani velká sklizeň úrody tedy nesníží ceny potravin. Aby se zlevnily, musel by se vyřešit problém rekordně nadsazených cen energií, které se v pekárně využijí nejen na samotné pečení.
„V pekárnách se také mrazí, chladí, a to jsou další energie. Kromě toho pekárenská produkce, která několikrát denně opakovaně rozváží na odběrná místa maloobchodů, je také zatížena náklady na pohonné hmoty. Ty sice v současné době klesají, ale pořád jsou vyšší než v období před válkou,“ míní Petr Havel z Klubu zemědělských novinářů a publicistů.
Nouzové sklady zejí prázdnotou
Vysoká cena potravin se také podepsala na potravinových bankách, kde jsou podle Veroniky Láchové, ředitelky České federace potravinových bank, sklady poměrně vyprázdněné.
„Obchodní řetězce se snaží spořit. Mění například své nákupní strategie a přebytků je tím pádem méně. V konečném environmentálním důsledku je to určitě dobře, ale bohužel v tom sociálním se to projevuje vyprázdněnými sklady,“ vysvětluje Láchová.
Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR
Petr Havel, člen Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR
Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR
Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank
Lidí, kteří začali využívat služeb potravinových bank, značně přibylo. Nejde však pouze o příchozí z Ukrajiny, kteří potřebují pomoc.
„Kolegové a odběratelé evidují nárůst hlavně u skupin seniorů a u mladých rodin s menšími dětmi. To jsou lidé, kteří se dříve v našich službách neobjevovali a najednou přicházejí, protože situace zřejmě nějakým způsobem vygradovala. Očekáváme, že se ten nárůst bude ještě zvyšovat,“ dodává Láchová.
Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Martin Matějka.
Související
-
Pečivo nejspíš znovu zdraží. Chleba v Česku se nepeče z burzovní pšenice, ohrazují se pekaři
Pekaři se ohrazují vůči výroku ministra zemědělství, že by mohli začít zlevňovat. „Cena české pšenice neklesá, naopak mírně stoupá,“ tvrdí ředitel Svazu pekařů a cukrářů.
-
Götzová z ministerstva zemědělství: Green Deal s válkou nepočítal. Bez pesticidů se nyní neobejdeme
Česko pokládá evropské ambice stanovující o 50 % méně pesticidů na unijních polích do roku 2030 za přehnané. Během svého předsednictví tak chce tempo snižování zpomalit.
-
Potravinová banka potřebuje pomoc, sklady má téměř prázdné
Hlavní sklad krajské potravinové banky v Sokolově je v současné době téměř prázdný. Drobných dárců potravin totiž ubylo a narostl naopak počet lidí v nouzi.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.