Jed ze stonožky umí tišit bolest. Mnohonožky pomůžou léčit malárii, zjistili vědci

25. červenec 2014

Morfium má konkurenci. Podobné tišící účinky totiž může mít i jed čínské stonožky. To je jen jedna z novinek světového kongresu o stonožkách a mnohonožkách v Olomouci. Výzkumy těchto členovců navíc farmaceutickým firmám slibují pomoc při léčbě malárie.

Zmínění členovci mají obrovský význam pro tvorbu půdy. V budoucnu by mohli hrát prim dokonce i v medicíně. Podle biologů je svět stonožek a mnohonožek fascinující.

Někdy spíš ale připomíná horor. Barevní predátoři žerou vše a troufnou si i na letícího netopýra. S rychlostí blesku se vrhají na svou oběť a jejich jed je pro ně smrtící.

Dá se z něj ale vytvořit i účinné analgetikum. „Jedna složka toho jedu bolest tiší. Bez ní by to bylo mnohem bolestivější. Pravděpodobně by se kořist mnohem víc bránila a stonožce utekla,“ vysvětluje olomoucký biolog Ivo Tuf.

Čerstvou novinkou je sekret z mnohonožek, který zase částečně chrání před malárií.

Občas se ale z lovce stává kořist. Pro Asiaty jsou stonožky vyhlášenou pochoutkou, oblíbené jsou prý grilované na špejli.

„Ochutnal jsem, v Číně se jí všechno. Sám jsem si dovezl jako suvenýr z Thajska pálenku s naloženou stonožkou,“ dodal Tuf s tím, že stonožka není chráněná, takže žádný zákon jejím převozem přes hranice neporušil.

autor: bam
Spustit audio