Jediná sprcha a jediný záchod slouží celému patru obyvatel domova pro seniory v Pavlovicích u Přerova. Navíc jednotlivá poschodí obsluhuje více než dvacet let starý výtah. Kraj chce zanedbaný objekt postupně zmodernizovat

Desítky milionů korun věnuje v letošním roce krajské hejtmanství na opravy domovů pro seniory v Olomouckém kraji. Práce začínají už teď. Třeba v domově Alfreda Skeneho v Pavlovicích u Přerova.

Dělníci právě demontují osobní výtah. V domově v Pavlovicích sloužil více než 20 let.

„V loňském roce jsme měli nespočetně poruch, pro nás je to kalamitní stav, protože většina těch lidí potřebuje podporu. Nesejdou po schodech, rozvážíme jídlo, rozvážíme oblečení, takže pro nás je výtah nezbytně nutný,“ říká domova ředitelka Eva Machová.

Dělníky při práci pozoruje Jiří Goňa. Pohybuje se jen s pomocí invalidního vozíku. Na nový výtah se tak těší. „Pro nás je důležitý, hlavně pro ty vozíčkáře,“ říká Jiří Goňa.

Vybudování výtahu je první z řady důležitých investic. V současné době je v domě Eliška k dispozici všem obyvatelům na patře jen jedno sociální zařízení. „Pro mě, jako chodící, kdy si zajdu na WC, kdykoli mám potřebu, je to nepříjemné, pokud se na toaletě potkáme tři uživatelé a vzájemně si dáváme přednost,“ říká klientka domova Alena Štěpaníková.

„Víte, jsme v roce 2019, nemůžeme ale říkat, že všechno má být jako v roce 2019, my jdeme do budoucnosti. Každý máme doma své zázemí a chceme ho dopřát i našim uživatelům,“ říká ředitelka Machová. Olomoucký kraj bude letos investovat i do dalších domovů pro seniory v celém regionu. „Více než milion korun bude stát oprava balkonu v pavilonu A domova Pohoda v Olomouci-Chválkovicích, osm milionů korun pak máme připraveno na rekonstrukci budov pro pečovatelskou službu centra sociálních služeb v Prostějově a to je jen zlomek z chystaných akcí,“ prozrazuje mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

autor: kra
Spustit audio