Jediná v republice. Lidem bez domova v Olomouci pomáhá psychiatrická ordinace

20. duben 2021

Lidé bez domova mnohdy trpí duševním onemocněním a psychickými poruchami. Jen málo z nich je ale schopných docházet k lékaři. Bez pomoci je pro ně přitom často nereálné se odrazit ode dna. Olomoucké charitě se podařilo lidem v nouzi zajistit v Česku ojedinělou ordinaci psychiatra.

Nahlížím do ordinace pro lidi bez domova na olomoucké charitě, kde právě praktický lékař vyšetřuje pacienta. Později jej v ordinaci vystřídá psychiatr. Lidé bez přístřeší za ním přichází s různými obtížemi. „Zde přichází jak třeba lidé, kteří trpí depresí, závislostmi nebo úzkostí, tak se tu často objevují ti, kteří mají zároveň závislost a onemocnění z okruhu psychóz,“ říká Leona Martinková, vedoucí Střediska zdravotních služeb Charity Olomouc.

Ordinace je otevřená od loňského listopadu, pravidelně na několik hodin v týdnu. Dosud ji navštívilo zhruba šest desítek pacientů. Odborná péče v klasické ambulanci by pro lidi bez domova byla obtížnější. „I hygiena toho člověka je velmi špatná. Oni si to uvědomují, že třeba nejsou čistě oblečeni. Být na ulici a nepít je také velmi těžké, takže mít podmínku, že budou přicházet k lékaři zcela střízliví, by se téměř nikdy nepodařilo, nebo k tomu lékaři nikdy ani nepřijdou,“ pokračuje Martinková.

Česká psychiatrická společnost podle svého písemného vyjádření ordinaci psychiatra pro lidi bez domova neeviduje, ta olomoucká je tak v Česku ojedinělá. „Je vlastně jediná v republice. Byli bychom rádi, kdyby se tento pilotní projekt stal inspirací pro další města,“ dodává Martinková.

Řešení psychiatrických obtíží podle charitních pracovníků lidem bez domova pomáhá odrazit se ze dna. „Hledat práci s někým, kdo prožívá nějaké deprese nebo úzkosti, je házení hrachu na zeď. Ten člověk toho není schopen. To je jako bych chtěl po někom, kdo má zlomenou nohu, aby šel běhat patnáctistovku. Ten člověk, i kdyby chtěl, tak to onemocnění ho stáhne zpátky,“ doplňuje vedoucí charitního střediska Samaritán Alexandr Dvořák.

autor: bas
Spustit audio