Jednodušší komunikaci s úřady slibuje nový elektronický systém, který připravuje Hospodářská komora

31. květen 2016

Jednoduše a přehledně. Tak by měl pracovat nový elektronický systém, který pod zkratkou PES navrhuje Hospodářská komora České republiky. Program podle ní usnadní práci živnostníkům.

Připomene jim třeba jaké dokumenty a kdy je mají odevzdat státu. Plány představila hospodářská komora na sněmu v Olomouci. Podpořil je i premiér.

„Neznalost zákona neomlouvá. Musíte. Žádná jiná alternativa není. My už nejsme schopni to zvládat, takže to musíme předávat účetní. To jsou další peníze, které vydáme. Člověk, který je schopný si to účetnictví sám dělat, přijde minimálně o tři hodiny času na týdenní zpracovávání účetnictví,“ popisuje kadeřnice Diana Kučová.

Povinností, které stát na drobné podnikatele vrší je podle ní příliš. Kromě finanční zátěže jí vadí hlavně bobtnající papírování. A vadí to i Hospodářské komoře České republiky.

„Ta spletitost je velká. Sami ministerští úředníci se v tom často nevyznají,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý na sněmu v Olomouci. A představil nový elektronický systém, který by měl podnikatelům práci usnadnit.

„Pokud by tady existovalo nějaké internetové rozhraní, kde by se podnikatel jednoduše zaregistroval, bude ho potom kalendářně informovat o jeho povinnostech. Bude mu nabízet stažení příslušných dokladů a formulářů, případně by je podle typu podnikatele vyplnil, upozorňoval by na sankce a tak dále,“ vysvětluje Dlouhý.

Systém pod zkratkou PES, tedy právní eletronický systém, plánuje komora představit v parlamentu už na podzim.

Podpořil jej i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD: „Myslím si, že to je systém, který by mohl být pro podnikatele užitečný, a současně by to byla cesta, jak Hospodářskou komoru postavit ekonomicky na nohy.“

Diana Kučová ale nevěří, že by jí nový systém pomohl více než v současnosti dostupné aplikace. „Pánové jsou trošku s křížkem po funuse. To už dávno existuje. Budou to peníze, vyhozené z okna ven. Zase to bude něco, co okopírují a nebude to funkční. Nikdo to nebude kupovat a bude to na nic,“ je přesvědčená.

Hospodářská komora chce systém zpoplatnit symbolickou částkou kolem tisíce korun za rok.

autor: tas
Spustit audio