Jeho čerstvost poznáte tak, že pěkně křupne. Jak připravit zelený a bílý chřest?
Chřestová sezóna klepe na dveře. Jak v obchodě správně vybrat? Volte vždy pevný chřest, který se neohýbá a není namočený do vody. Zaručeně čerstvý chřest je takový, který se hned rozlomí a zřetelně křupne.
Mladý zelený chřest nemusíte loupat, stačí ho jen opláchnout a odstranit dřevnaté konce. Při vaření postupujte následovně: vařte ho ve slané vodě několik minut, dokud lehce nezměkne. Uvařený chřest doporučujeme ihned zchladit ledovou vodou, aby si zachoval jasně zelenou barvu.
Příprava bílého chřestu je náročnější, musí se řádně oloupat a ořezat alespoň tři centimetry z dolního konce. Vyžaduje delší vaření a do vody je dobré přidat pár kapek citrónové šťávy a kousek másla, to přebije případnou hořkost. Tuto zeleninu uchovávejte v lednici zabalenou do vlhké utěrky. Chřest se dá také zamrazit.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.