Jelení vodopád v krajině skalních bradel patří k neznámým perlám Jeseníků

10. červen 2022

Některá zákoutí Jeseníků zůstanou většině běžných turistů skryta. Nachází se na místech, kam zabloudí jen občas lovci či lesníci a ukrývá je mnohdy hustý les. Příkladem takových perel je vodopád na Jelením potoce na úbočí Keprníku.

Oblast Keprnické hornatiny je sice hojně navštěvovaná turisty, existují zde však lokality, kam turisticky značené cesty nevedou. K těmto místům patří i hluboký kotel mezi Trojákem, Vozkou, Keprníkem a Šerákem. Právě sem stékají četné potoky a potůčky a tvoří dole na dně kotle řeku, kterou mnozí považují za pramenný tok řeky Branné. Odborníci se přiklánějí k tomu, že za pramen Branné lze počítat Černý potok pramenící kousek od Solné chaty nedaleko vrcholu nejvyšší hory Rychlebských hor, 1127 metrů vysokého Smrku.

Cesta k jelenímu vodopádu

Říčka na dně keprnického kotle na nových mapách nese jméno Klepáčský potok. Jeho prameny sahají až do nejzadnější části kotle, kde na severozápadním svahu Keprníku najdeme mnoho pramínků zásobujících tento potok. Mimochodem jeden z těchto potůčků protéká skalnatým korytem připomínajícím travertinová koryta krasových potoků.

Mnohem zajímavější je však pravostranný přítok Klepáčského potoka, který sbírá vodu ze dvou hlavních pramenů. Jedná se o Jelení potok a jeden z těchto pramenů najdeme pod chatou Moricka, odkud se vrhá hluboko do kaňonu. Přibližně okolo nadmořské výšky 1200 metrů se z něj stává regulérní potok, který zde narazil na tvrdé rulové podloží. Tato kombinace vede k tomu, že celých následujících 300 metrů je tvořeno mnoha stupni, kaskádami a vodopádky. První výrazný stupeň můžete obdivovat nad lávkou, kudy přechází přes potok pěšina od Jelení chaty.

Jelení chata

Krásný a nebezpečný

I když se jedná o nepravý vodopád, je to opravdu spíše kaskáda, je vodopád na Jelením potoce skutečně impozantním dílem přírody, které ovšem na první pohled působí nebezpečně. Pád po hladké vlhké skále dolů by měl pro neopatrného poutníka fatální následky. Jako by vše krásné muselo být zároveň nebezpečným.

Jelení vodopád je velmi dlouhou kaskádou menších skoků a prahů

Zdálo by se, že druhý hlavní pramenný tok Jeleního potoka už tak zajímavý nebude, ale to rozhodně není pravda. Své vody čerpá ze slatin v sedle mezi Vozkou a Keprníkem a pod cestou vedoucí od pamětního kamene císařovny Sissi k Jelení boudě padá do hlubokého údolí, které vroubí vysoké skalní útvary. Toto bradlo je vidět z této pohodlné cesty. Rozhodne-li se člověk sestoupit po lesním chodníčku do kaňonu, užasne nad rozeklanými skalami, které jsou podle geologů součástí území malé vnitrohorské kotliny, zformované prý poměrně mladými tektonickými pohyby hornin. Tedy důkaz, že Jeseníky nejsou zdaleka tak neměnné, jak by se mohlo zdát.

Tato skalní hradba, které se říká Jelení hřbet nebo také Granátový příkop, je tvořena suťovými poli i skálami, které někde vystupují až do výšky 70 metrů. Je to neuvěřitelný pohled a důkaz toho, že jesenická krajina ani člověk, který si myslí, že ji dobře zná, nepřestane překvapovat.

Pomníček císařovny Sissi
autor: kbz
Spustit audio