Jemná krémová kulajda s nakládanými liškami od Dominiky Moldaschlové zahřeje a pohladí nejen na duši

V Pochoutkovém roce jsme se díky rozhodnutí poroty naučili vařit další polévku. Uvařila ji podle rodinného receptu Dominika Moldaschlová z Plzně. Polévka je jemná, krémovitá a houby společně s bramborami se vkládají až do hotové polévky. Bude vám chutnat.

Postup

Ingredience
  • 2 litry zeleninového nebo houbového vývaru
  • 150 g mražených nebo hrst sušených hub
  • 80 g nakládaných lišek
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 8 g soli
  • 2 větvičky kopru
  • 200 g smetany ke šlehání (30 % tuku)
  • 3 lžíce octa
  • 70 g másla
  • 8 g kmínu
  • 1 lžíce cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 600 g uvařených brambor

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky zhruba 2 x 2 cm a dáme vařit do osolené vody do poloměkka, aby se při další úpravě úplně nerozvařily.

Připravíme si jíšku. V dalším hrnci rozpustíme 60 g másla. Do něj vmícháme 30 g hladké mouky, vytvoříme kašičku a zhruba po dvou minutách odstavíme, aby jíška nezhnědla.

Do jíšky přidáme 2 lžíce octa a lžíci cukru. Zamícháme, vrátíme zpátky na plotnu, aby se spojily všechny ingredience a zhruba po minutě zase odstavíme.

Jíšku necháme zcela vychladnout, abychom do ní mohli přilívat studený vývar. Pokud by jíška zůstala teplá, srazila by se. Pořádně vymícháme metličkou, aby tam nebyly hrudky.

Do polévky přidáme bobkový list, nové koření a snítku kopru. Provaříme zhruba 20 minut. Poté scedíme a základ polévky je hotový.

Na zjemnění přidáme smetanu.

Na pánvi rozpustíme 10 g másla, na kterých orestujeme houby. Předvařené houby restujeme dvě tři minuty, čerstvé o něco déle, abychom je zbavili toxinů. Jde o to, aby zůstaly šťavnaté.

Nakládané lišky propláchneme třikrát pod studenou vodou, aby polévku nepřekyselili a přidáme je do pánve a krátce restujeme. Pak přihodíme ještě trochu čerstvého kopru a brambory.

Tip: Pokud brambory orestujeme do zlatova, budou v polévce křupavější. Kdo chce, může při servírování přidat do polévky ztracené vejce.

Dominika Moldaschlová

Recept se v rodině předává z generace na generaci. Polévku ji naučila dělat maminka, kterou to naučila zase její babička. Také recept na domácí nakládané lišky má od své maminky. Recepty si zapisuje do svého receptáře a většinu jídel si i sama vyfotografuje.

Přivítala nás u prostřeného stolu plného jednohubek. Podávala se i domácí bábovka a skvělé makronky se třemi druhy krému. Vychutnali jsme si kávu připravenou na speciálním přístroji zvaném vakuum potu.

Patrik Rozehnal a Dominika Moldaschlová