Jesenická nemocnice instalovala nový babybox. Celkem už jich v Olomouckém kraji funguje pět

17. říjen 2018

V Jeseníku nově funguje babybox. Tento týden ho uvedli do provozu v tamní nemocnici. Služba je tak nyní dostupná ve všech okresních městech Olomouckého kraje. Celkem je aktuálně v Česku podle Spolku pro odložené děti – Statim 75 babyboxů. A další do konce roku ještě přibydou.

Na instalaci nového babyboxu potřeboval Zdeněk Juřica se svým kolegou zhruba osm hodin. Vytápěná nerezová schránka už je na svém místě. „Tohle je pro mě 54. montáž nového babyboxu, už jsem na to tak nějak zvyklý,“ říká montér Radek Jetelina.

Zdeněk Juřica ukazuje nový babybox v jesenické nemocnici

V Česku vyrábí babyboxy výhradně firma Zdeňka Juřici z Náměšti nad Oslavou. Jsou to babyboxy druhé řady, modernější. Zatím jich Zdeněk Juřica vyrobil 55 kusů a postupně nahrazují i ty původní, staršího typu. „Máme vyvinutých pět softwarů, které se snažíme pořád nějak vylepšovat. Konkrétně tento babybox v Jeseníku má nejmodernější software, co se týče sběru dat,“ uvedl Juřica.

Na dětském oddělení budou zdravotní sestry kontrolovat pohyb v boxu pomocí připojeného monitoru. „Do roka bývají zhruba dvě děti, které jdou k adopci. Co mám informace od paní primářky ze Šumperka, kde babybox mají, tak se stává, že některé maminky z Jesenicka uložily to dítě tam u nich,“ uvedla vrchní sestra Blanka Syrovcová.

Radek Jetelina vkládá do babyboxu zkušební panenku

Do konce roku instaluje Zdeněk Juřica ještě dva babyboxy, ve Slaném a ve Vsetíně.

autor: aja
Spustit audio