Jesenická nemocnice má od února nové vedení. S ním přichází i změny v investičních plánech,

27. únor 2019

 Původní vizi oprav za 300 milionů korun management pravděpodobně pokrátí. A přednost dostanou jiné priority. Nejvíce podle nového ředitele Toma Phillipa spěchá výměna zastaralých rozvodů. Nejednou už kvůli nim řešili v nemocnici havárii.

Nejstarší budova v jesenické nemocnici má přes sto let. Je v ní i kotelna. A právě do ní teď mířím. Se správcem areálu Lubomírem Prachařem scházíme ještě o patro níž.„Tady vidíte stáří těch rozvodů. Neprováděla se tady ani základní údržba. Potrubí je v havarijním stavu,“ ukazuje Prachař.

Kotelna jesenické nemocnice

Rezavé trubky ukazuje i novému řediteli nemocnice Tomu Phillipovi. Jeho ale pohled nepřekvapuje. Opravu potřebují i rozvody vody, elektriky a také odpady, zdůrazňuje správce. Potrubí je v tak havarijním stavu, že nejde opravit jinak než výměnou,“ dodává správce areálu.

IMG_9803.JPG

Na riziko havárií je nemocnice připravená. Krizový scénář počítá podle ředitele Phillipa s náhradními zdroji. Péče o pacienty tak prý není ohrožená. „Přívody do nemocnic jsou dělány tak, aby se předešlo především tomu, aby někdo neutrpěl nějakou újmu na zdraví,“ popisuje ředitel.

plynové potrubí v kotelně jesenické nemocnice

Ani samotná rekonstrukce by neměla do provozu nemocnice zasáhnout. Miroslava Sumková z vedení zařízení ji odhaduje na 40 až 60 miliónů korun. Odstartovat má asi za půl roku. Pak chce nové vedení soukromé nemocnice pokračovat i v dalších plánech. „Určitě demolicí starých budov, které se nevyužívají, následně rekonstrukcí paneláku, kde je celá lůžková část a potom uvidíme,“ říká Sumková. Úkolem bude především zefektivnit provoz a posílit ekonomiku. 

autor: aja
Spustit audio