Jesenická radnice stále hledá nájemníky pro nově opravené sociální byty v Tylově ulici, zatím je obsazen jeden z osmi

29. květen 2019

Sedm bytů z osmi zatím nikdo neobývá. Už půl roku. Vedení města si myslelo, že nájemníci byty zaplní dřív. Kvůli soužití s lidmi z okolí prý ale není dobré výběr nových nájemníků uspěchat.

Nově opravený dům se sociálními byty v jesenické Tylově ulici zatím obývá pouze jediná rodina. Doma jsem ji ale nezastihla. A tak mi správce bytového fondu města Pavel Hořelica ukazuje alespoň zbývající prázdné byty. Už skoro půl roku jsou prázdné. A i když se musely přes zimu temperovat, od města příliš velké náklady podle správce nevyžadují. „Náklady byly minimální, topení bylo stáhnuto na minimum, aby vysychaly materiály po rekonstrukci,“ popisuje Hořelica.

Vzápětí mě vede do sušárny, ta je zatím také bez vybavení. „Tady přibudou dvě pračky,“ dodává Hořelica.Výběr budoucích nájemníků není pro radnici jednoduchý. V prvním kole výběru nájemníků se totiž ukázalo, že řada z nich nesplňuje zadané podmínky. „Buď tady nemají trvalý pobyt, nebo nesplňují podmínku bezdlužnosti. Jedná se o dluhy vůči městu. Kromě bydlení je ještě povinna sociální práce, takže spolupráce se sociálním pracovníkem města,“ připomíná vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Jiří Kovalčík.

Kombinace dotačních podmínek a pravidel města pro příděl bytů mu ale nepřijdou příliš tvrdé. „Tento bytový dům neměl dobrou pověst. Byly problémy v soužití s okolními panelovými domy," přibližuje Kovalčík.

Před druhým kolem proto město zesílilo informační kampaň. Aby oslovilo více lidí. Teď už Jiří Kovalčík věří, že se zbytek bytů podaří do konce června obsadit. Dvě rodiny se nastěhují už tento týden. Dokonce už mají štítky se svými jmény na schránkách a zvoncích.

Dělníci dokončili opravu domu se sociálními byty už v loni v říjnu. Přišla na necelých 10 miliónů korun.

autor: aja
Spustit audio