Jesenickou nemocnici čeká rekonstrukce. Jedna z budov dostane nové patro

Jesenická soukromá nemocnice plánuje rozsáhlou rekonstrukci. Chce navýšit kapacitu lůžek, postavit lékárnu, zřídit nové operační sály i centrum pro urgentní příjem. Náklady odhaduje vedení na zhruba 300 milionů korun. Zařízení vlastní dva roky skupina Agel a za tu dobu už do něj investovala na 50 milionů, především do nezbytných oprav a moderních technologií.

Naposledy zmodernizovalo vedení nemocnice operační sál na gynekologicko-porodnickém oddělení. Vrchní sestra Iva Mašlaňová ukazuje i čerstvě opravené koupelny: „Praktické, bezbariérové, úplně nové, se signalizací.“

Teď se chce nemocnice vrhnout na další opravy. Přednost dostane podle ředitelky Jany Chrastinové panelový dům, ve kterém dnes sídlí dětské oddělení, interna a chirurgie. V přízemí pak odborné ambulance. Dělníci přistaví i jedno patro navíc. „Nadstavíme, je to z důvodu nedostatečné lůžkové kapacity. Chceme rozšířit buď oddělení jednodenní chirurgie, nebo oddělení interny, abychom oddělili ženy a muže,“ uvedla Chrastinová.

Oddělení se budou přesouvat

Částku 120 milionů korun na opravu už má ředitelka od vedení společnosti přislíbenou, práce by podle ní mohly začít příští rok na jaře. A protože poběží za provozu, čeká pacienty i personál náročné období. „Proto se nadstavuje to jedno patro, kam budeme postupně přesouvat jednotlivá oddělení. Rekonstrukce půjde shora dolů. Ale potřebujeme samozřejmě tu rekonstrukci dělat za chodu, nedá se nic dělat,“ dodala Jana Chrastinová.

Na čas se zřejmě přestěhuje i diabetologická ambulance. Pravidelně ji navštěvuje například pan Jaroslav. Nemocnice je podle něj velmi zanedbaná a opravu nutně potřebuje. Zná ji dobře, bezmála 50 let pro ni pracoval. „Jenom se to látalo. A dnes? Spravila se LDN, údajně se bude spravovat i ten zbytek. Kdo by nechtěl, aby tady byla pěkná nemocnice? Hlavně aby tu byl dobrý personál,“ myslí si pan Jaroslav.

Získat posily pro nové oddělení nebude lehké, připouští Jana Chrastinová. Už teď se proto poohlíží po mladých lékařích, zejména na Slovensku a Ukrajině: „Chceme rozšiřovat operativu, chceme jít do nových oddělení, do nových operačních metod. A na to samozřejmě musíme přijmout personál nejenom z řad lékařů, ale i z řad sester, musíme vyškolit instrumentářky a tak dál.“

Vedle rekonstrukce panelového domu chce vedení zařízení postavit i nový objekt s lékárnou a také menší parkoviště. V příštích letech pak plánuje i další opravy v areálu.

autor: aja
Spustit audio