Jesenický Hard koupila společnost registrovaná v zahraničí. Odboráři novému vedení nedůvěřují

10. listopad 2017

Zhruba polovina ze 130 zaměstnanců jesenického Hardu odmítá podle odborářů zůstat pod novým vedením. Podnik byl součástí Vítkovice Power Engineering, v srpnu skončil v konkurzu. Před pár dny ho insolvenční správce prodal společnosti registrované v zahraničí. I s propuštěnými zaměstnanci, kterým právě tento měsíc vyprší výpovědní lhůta. Záleží jen na nich, zda smlouvu prodlouží.

„Samozřejmě jsme trochu rozčarovaní, protože jsme si je trochu prověřili a zjistili jsme zajímavé skutečnosti,“ říká s nedůvěrou šéf odborů jesenického Hardu Christo Bulguris. Nový vlastník, společnost Moravia Industry je podle něj nečitelná, vznikla před třemi týdny. „Proč tu firmu nezaložili u nás? Koupili to s kolektivní smlouvou, říkají, že všechno dodrží, ale zatím nedoložili, že na to vůbec mají,“ dodává Bulguris.

Nedávné založení společnosti potvrdil i insolvenční správce David Vandrovec. Nevidí v tom ale nic neobvyklého. „Je to běžná věc, že když někdo kupuje podnik, tak si k tomu založí novou společnost, která začíná s čistým štítem a nemá žádné závazky,“ vysvětluje.

Společnost si za 1,5 milionu korun koupila část strojů, zaměstnance a tři zanedbané budovy. Za klíčové haly pro výrobu by musela platit nájem. „Nicméně celý ten prodejní proces uspoří majetkové podstatě zhruba 17 milionů korun,“ uvedl Vandrovec.

Zaměstnanci Hardu už nevěřili, že se podnik prodá. Někteří si našli jinou práci. Čekají poslední výplatu a odstupné. Svářeč Josef Karola se teď ale bojí, že neuvidí peníze žádné. „Zavání to tunelem. Může se stát, že když nedostanu v prosinci listopadovou výplatu a nedostanu odstupné, tak mi nezbyde nic jiného, než se jít nahlásit na pracovní úřad. Pracovní úřad mi dá nějakou finanční částku, ale nebude to taková částka, jaká by mi měla být vyplacena podle kolektivní smlouvy. Když ta firma zanikne, ošidí i stát,“ komentuje Karola. Sám ve firmě zůstat nechce, našel se místo jinde, mimo Jeseník. „Asi 50 procent lidí se rozhodlo, že výpověď nestáhne,“ dodává.

Podle mluvčího společnosti Moravia Industry Pavla Kočiše ale nemá nový vlastník nekalé úmysly: „Cílem Moravia Industry je jednoznačně zachovat výrobu montovaných hal v Jeseníku. V tuto chvíli se dokončuje poslední zakázka uzavřená ještě za předchozího majitele a jsou již projednávány další zakázky.“

Takové sdělení ale mnohé zaměstnance neuklidnilo. A zvažují, že vyhlásí stávkovou pohotovost.

autor: aja
Spustit audio