Jeseničtí ochranáři přírody postupně mapují následky lednové mohutné laviny ve Velké Kotlině

4. květen 2019

Velká Kotlina v Jeseníkách odhaluje postupně s tajícím sněhem následky obří lednové laviny. Podle ochranářů přírody smetla desítky až stovky stromů. Mezi nimi i smrky. A ty budou zřejmě velmi atraktivní pro lýkožrouta. Jak velké riziko mohou s ohledem ke kůrovcové kalamitě v podhůří představovat, ještě lesníci nevědí. Terén zatím nemají zmapovaný.

Velká Kotlina - místo, kde padají laviny prakticky každý rok. Ta z ledna ale byla podle dostupných informací Radka Štencla ze Správy CHKO Jeseníky největší za posledních více než 50 let. Smetla všechno, co jí stálo v cestě. Společně s botanikem se dívám na čerstvé snímky, které ve Velké Kotlině nafotil.

„Tyhle jarní laviny dojíždějí na tuto hranu, tzv. Lausův stupeň. Tahle lavina se přes ni přehoupla a jela dalších asi 250 metrů dolů. Ta dráha se postupně zužuje, ale je to plocha asi přes hektar,“ popisuje Štencl.

Z fotek je patrné, že lavina měla obří sílu. „Byla mimořádná právě tím, že ta délka byla 900 metrů, což je asi největší délka zaznamenaná u laviny, šířka odtrhu byla téměř 300 metrů a vrstva sněhu, která se utrhla, byla vysoká asi dva a půl metru. Objem laviny byl značný,“ Dodává Štencl. Zatím je vidět jen část zničených stromů. Mezi nimi odhadem i 30 smrků. A další mohou být ještě pod sněhem. Pro kůrovce budou podle Miroslava Haviry ze Správy CHKO určitě velkým lákadlem.

„Vzhledem k množství, které tam leží, nadmořské výšce a krátké vegetační době nepředpokládáme žádnou kůrovcovou gradaci. To nepředstavuje žádné nebezpečí,“ říká Mirosla Havira.

Lesníci zatím nemají území důkladně zmapované. Stále čekají, až roztaje veškerý sníh dodal šéf krajského ředitelství LČR v Šumperku Pavel Indra.

Pro ochranáře přírody má lavina ve Velké Kotlině obrovský význam. Podle nich bude mít velmi pozitivní vliv na tamní ekosystém. Proto by chtěli, aby polámané a vyvrácené stromy zůstaly na místě bez zásahu. Věří, že se s lesníky dohodnou na kompromisu.

autor: aja
Spustit audio