Jeseničtí skauti plánují rozšíření klubovny. Prostředky se snaží sehnat vlastním přičiněním

11. listopad 2019

Jesenický skaut plní čím dál více dětí. Současná klubovna už je jim těsná a tak vedení organizace plánuje postavit novou a větší. Získat peníze pro ni nebude snadné. Pomohou zřejmě rodiče a také zisky z únikové hry, kterou před časem dostali skauti darem.

Jeseničtí skauti se scházejí na tamní faře. Za pronájem místností platí symbolický nájem. Zatímco dívky mají zázemí uvnitř budovy, kluci, kterých je téměř dvojnásobně víc, využívají zahradní chatku. Už dávno jim ale nestačí. „Před třemi lety byl počet dětí ještě snesitelný, ale asi před dvěma lety nám začalo přibývat malých vlčat a to už byla hlava na hlavě, proto trávíme nejvíc času venku,“ říká vedoucí nejmladší skupiny Kryštof Pokorný a přitom sleduje chlapce při hře.

Jeseničtí skauti v klubovně

Dřevěnka o rozměrech 4 krát 4 metry pochází z třicátých let minulého století. Už nejednou ji skauti opravovali. Už 10 let se baví o jejím rozšíření, a letos je myšlenka více než aktuální. „Příští rok slavíme třicet let od obnovení skautingu na Jesenicku, z toho nějakých 25 let fungujeme tady v tom prostoru,“ přitakává vedoucí jesenického střediska Jiří Kovalčík.

Náklady odhaduje na půl milionu korun. Pomoc přislíbili někteří rodiče. „Část z toho jsme schopni zajistit svépomocí, takže doufáme, že by ta částka nemusela být až tak velká,“ dodává vedoucí. Další peníze chce získat organizace z provozu únikové hry, kterou jí před časem darovali její bývalí členové.

„Přišlo nám to jako dobrá příležitost, jak získat finance nějakou vlastní činností, vlastním přičiněním, takže jsme se do toho pustili. Název hry je Bláznivý úklid, v podstatě se jedná o snahu dostat se do sejfu, kde je ukradený plán na cestu kolem světa. Právě úkoly, které se řeší, jsou často blízké i skautským dovednostem,“ uzavírá Jiří Kovalčík, který věří, že se mu podaří oslovit i další sponzory a společně klubovnu co nejdříve rozšíří.

autor: aja
Spustit audio