Jeseničtí zastupitelé volí nového starostu. Největší šanci má ekonomka Jana Konvičková z hnutí ANO

22. únor 2018

Jeseničtí zastupitelé dnes budou volit nového starostu města. Dosavadní starosta Adam Kalous z hnutí ANO na svůj post rezignoval. Naplno se chce věnovat práci poslance. Koalice na jeho místo navrhuje radní Janu Konvičkovou.

Pro rezignaci na post starosty Jeseníku se Adam Kalous z hnutí ANO rozhodl čtyři měsíce po volbách do poslanecké sněmovny. „Je nemyslitelné, aby vykonával kvalitně obě funkce souběžně,“ namítala už v říjnu bývalá starostka a nyní zastupitelka opoziční ČSSD Marie Fomiczewová.

A připojuje se David Raif ze Sdružení pro Jeseník: „Takové rozhodnutí bych určitě čekal dřív. Myslím si, že čtyři měsíce po parlamentních volbách, pár měsíců před komunálními volbami je to spíš takové gesto.“

V posledních měsících přešla velká část starostovy agendy na jeho kolegyni, místostarostku Zdeňku Blišťanovou z TOP09. Adam Kalous se podle ní pohyboval na radnici jen zřídka. Hnutí ANO jakožto vítěz posledních komunálních voleb navrhuje do čela samosprávy opět svého kandidáta. Taková je podle Kalouse koaliční dohoda. „Probíhala nějaká diskuze, byly zvažovány určité postupy, ale podle mého názoru tam byla jediná možná varianta, a to Jana Konvičková,“ uvedl.

Jana Konvičková je ekonomka, která do loňského října podnikala. Aktuálně ji na část úvazku zaměstnává i radnice, kde má na starost česko-polský projekt. Role starostky, která ji s největší pravděpodobností čeká, se nebojí. „Já si myslím, že to pojede ve stejných kolejích, jak je to nastavené. Je rozjetých spoustu investičních akcí, které se musí dodělat. Možná, co bych chtěla zlepšit, je víc komunikace se zastupiteli. Komunikace s vedením města a se zastupiteli nebyla taková, jakou bych si představovala,“ komentuje Konvičková.

Opozice kandidátku nepodpoří

Pokud se budou koaliční partneři držet dohody, zvolí ji už dnes na zasedání zastupitelstva. Opoziční zastupitel Libor Halas ze Sdružení pro Jeseník pro ni ale určitě tuku nezvedne: „Za tu dobu, co je paní Konvičková v zastupitelstvu, mě nepřesvědčila, že by byla schopná vykonávat funkci starostky. Ona je předsedkyní finančního výboru a už jen kvůli tomu nejsem přesvědčen, že je odbornicí.“

Volbu starosty bude chtít vládnoucí koalice protlačit hned na začátek jednání zastupitelů. Sejdou se v 15 hodin v malém sále tzv. Pentagonu.

autor: aja
Spustit audio